Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Hirdetés

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje vasárnap este az MTI-nek elmondta: a katonák elszállítják a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítésre.

A rendőrség a környéken elrendelt területzárást feloldotta – tette hozzá.

A kommunikációs tiszt korábban azt közölte: pénteken érkezett rendőrségi bejelentés alakulatuk tűzszerész ügyeletére arról, hogy a IX. kerületben, a Kvassay híd és a Duna közötti zárt építési területen földmunkák során feltételezett robbanótestet találtak. A helyszínen a tűzszerészparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús, GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba került elő, amelynek orrgyújtó szerkezete élesített.

A robbanóeszköz hatástalanítását vasárnap este 8 óra körül kezdték meg a katonák, és 9 óra előtt be is befejezték.

Korábban írtuk

A tűzszerészművelet idejére a rendőrség mintegy 1 kilométer sugarú körben zárta le a területet. Lezárták és kiürítették a Rákóczi hidat, a Soroksári utat a Vágóhíd utcától, a Máriássy utat a Mester utcától, a Könyves Kálmán körutat a Mester utcától, a Kvassay Jenő utat a Gubacsi úttól a Hentes utcáig, a Weiss Manfréd utat a Védgát utcától, a Kopaszi-gátat és a Duna érintett szakaszát.

Ez a közösségi közlekedés és a vasút forgalmát is érintette.