Fotó: Dextramedia
Hirdetés

Ha létezik csupa nagybetűvel írandó közszolgálatiság, annak megtestesítője a közmédia Hazajáró című műsora. A turisztikai és honismereti sorozat egyedülálló missziót teljesít azzal, hogy a magyar turistaság legjobb hagyományaira építve a legmagasabb színvonalon, erkölcsileg és szakmailag egyaránt megalkuvás nélkül mutatja be a történelmi Magyarország természeti értékeit, kulturális örökségét és magyar közösségeit. Az egész hazát és az egész nemzetet magához ölelő műsor a szó legnemesebb értelmében a köz szolgálata, a múlt és a jövő összekötése, gyönyörűséges nemzetépítés.

A tíz évvel ezelőtt indult, számos kitüntetéssel, többek között Magyar Örökség-dajjal, Bocskai-díjjal, Tiszteletbeli Székely címmel, Prima Primissima-díjjal, Összefogás a Magyarságért-díjjal elismert sorozatból néhány esztendő alatt Kárpát-medencei mozgalom nőtt ki, a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, amely tagjainak napi szintű kapcsolattartása maga a hétköznapok civil nemzetpolitikája. A Hazajáró tavaly könyv formájában is testet öltött, a forgatások során készült különleges képek még közelebb hozzák a közönséghez a műsor szellemiségét, betekintést nyújtva az epizódok készítésébe is. A Hazajáró szemmel című impozáns külalakú album 2020-as első kötete az első évad felvételeit tartalmazta több mint  330 oldalon, most pedig itt a folytatás szintén bőven 300 oldal fölötti képanyaggal a második évadból.

Korábban írtuk

– Húsz év alatt a fiatalos szenvedélyhez és elszántsághoz tudatosság társult – méltatta a Hazajárót készítő Dextramedia Kft. csapatának tagjait a kötet bemutatóján egykori mentoruk, Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója. Bán János, az M5 televízió csatornaigazgatója szintén elismerően szólt a stáb munkásságáról, kiemelve annak egyedülállóságát. A műsor állandó hazajárói, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár, valamint a forgatókönyvíró-rendező Moys Zoltán a személyes indíttatáson és élményeken túl a műsornak a közönségre gyakorolt hatását hangsúlyozták – mint elhangzott, az egyik, Székelyföldről szóló epizód nyomán egy kőbányai panellakásban élő erdélyi család úgy döntött, hazaköltöznek a szülőföldjükre.

Az est vendége volt Varga Csaba, aki minden meghódított csúcson meglobogtatja a magyar zászlót. Az eddig öt nyolcezres bércet oxigénpalack és serpák nélkül legyűrő nagyváradi hegymászó idén tavasszal a Mount Everestet vette célba, de a tartósan kedvezőtlen időjárás miatt a csúcstámadás meghiúsult. Őszi nepáli expedíciója során viszont feljutott a 8167 méter magas Dhaulagirire – e két küldetésről saját maga készített izgalmas felvételeket.

Fotó: Farkas Anita, Magyar Hírlap

A Hazajáró tíz év, több mint 300 rész után is folytatódik, a magunk részéről pedig meg vagyunk győződve róla, hogy a missziót teljesítő műsort a középiskolai oktatásba és nevelésbe is helyes volna beépíteni.