Hirdetés

Zsigó Róbert (Fidesz) arról beszélt: mindegy, hogy milyen nyomást helyeznek a Magyarországra a következő időszakban, a kormányoldal akkor is a békét fogja képviselni az ukrajnai háború ügyében. Szerinte ezzel a békepárti állásponttal sokan nem értenek egyet, és azon munkálkodnak, hogy belesodorják Magyarországot a háborúba.

Ide sorolta azt a sajtóhírt is, miszerint az ukrán elnök egy beszélgetésben a Barátság kőolajvezeték felrobbantásáról beszélt. Brüsszelt arra szólította fel: haladéktalanul tisztázza, igaz-e, hogy az Európai Bizottság munkatársai javasolták Ukrajnának, hogy a kőolajszállításokkal zsarolja Magyarországot.

A nyomásgyakorlási kísérletnek nevezte azt is, hogy Ukrajna „botrányos, elfogadhatatlan módon” a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmilyen jogszabályt meg nem sértő OTP-t. Jelezte: egyetértenek a kormánnyal abban, hogy mindaddig, amíg ez így van, Magyarország nem tud beleegyezni olyan döntésekbe, amelyek újabb gazdasági, pénzügyi áldozatvállalást várnának el az Európai Uniótól és annak tagországaitól Ukrajnának.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kijelentette: a magyar kormány tartja magát az eddigi politikájához és a jelenlegi eldurvult helyzetben is szeretne a „béke hangja lenni Európában” akkor is, hogyha már nagyon sok a háborús héja körülötte.

Korábban írtuk

Az uniós források visszatartását is olyan nyomáskorlátozási eszközként értékelte, amellyel Magyarország háborúval kapcsolatos álláspontját akarják megváltoztatni. Ha nincs háborús részvétel, ha nincs fegyverküldés, akkor nincs uniós forrás – fogalmazott, hozzátéve, hogy akárhány törvénymódosítást elfogadhatnak a parlamentben, valójában nem ezért nem oldják fel a pénzügyi blokádot.

Szerinte ebben a történetben a magyar baloldali ellenzéknek „elképesztően dicstelen szerep jut”: a baloldal a saját országa ellen dolgozik.