Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tíz éven belül a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé válhat a Magyar Honvédség.
Elkészült a fegyveres erők reformjának közép- és hosszú távú koncepciója, indul az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderőfejlesztési programja. A cél az, hogy 2026-ra a térség legmeghatározóbb hadereje épüljön fel – derült ki a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

Az évértékelőt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg, aki arról beszélt, a biztonság történelmi koronként mást és mást kíván meg tőlünk. A NATO-csatlakozás után azt hihettük, hogy klasszikus harcászati aktivitásra csak határainktól távol, külhoni missziókban lehet szükség, ezzel szemben ma katonáink a határok mentén is állandó, napi védelmi feladatokat látnak el, a tét pedig Magyarország szuverenitása, önrendelkezése, biztonsága. Kiemelte, eddig összesen több mint tizenötezer katona, valamint ötszáz haditechnikai eszköz és jármű szolgált már a határon, ahol jelenleg is hatezres állomány dolgozik váltásban.

Hatékony válasz a migránsválságra

Simicskó István rámutatott: az elmúlt másfél évben megváltozott Magyarország biztonsági környezete, de stabilan állunk ebben a változó világban. Hazánk biztos pont, amely képes megvédeni határait: hatékony választ adtunk a migrációs válsághelyzetre az Alaptörvény módosításával és a határvédelemmel.”

A honvédelmi miniszter arról is beszámolt, hogy a katonák illetménye folyamatosan emelkedik, már negyven százalékkal többet kapnak, mint 2015-ben. Emellett az elmúlt negyedszázad legnagyobb haditechnikai fejlesztése kezdődik a honvédségnél, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség tíz éven belül a térség meghatározó hadereje legyen.

A technika is fejlődik

A tárcavezető elmondta, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében modernizálják a katonák egyéni felszerelését, korszerűsítik a híradótechnikai, informatikai berendezéseket, és sor kerül a régóta várt repülő- és helikopterképességek fejlesztésére is. A tervek szerint májusra visszatér a nagyjavításról négy plusz egy honvédségi Mi–17-es helikopter, valamint a cseh Zlin gyár szállít le négy darab alapkiképző repülőgépet. Fejlődni fog a tüzérség, a páncéltörő és a légvédelmi rakétás képességek is. A hazai hadiipar is kiveheti a részét a fejlődésből, ennek érdekében már zajlanak a tárcaközi egyeztetések.

Kulcsszerep jut a tartalékosoknak

A technikai eszközök kapcsán elhangzott, a két balesetet szenvedett Gripent pótolta a haderő, emellett 2016-ban két darab AS−350B könnyűhelikopterrel sikerült bővíteni a helikopterképességet, és elindult a gépjármű-fejlesztési program is.

A tervekben jelentős szerep jut a tartalékos rendszer fejlesztésének: a jelenleg közel ötezer-háromszáz fős állományt idén már területi alapon szervezik és bővítik tovább, az a cél, hogy az ország minden járásában legyen önkéntes tartalékos egység. A honvédelmi miniszter rámutatott, elmúlt negyed évszázad legnagyobb haderő-fejlesztési programjának célja, hogy a honvédség megfelelő válaszokat tudjon adni a jelen és a jövő biztonsági kihívásaira.

Kovács Dániel