Pompás ünnepséget szervezett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem augusztus első vasárnapján Egerben. Az egész napos rendezvény központi eseménye a délutáni díszünnepség volt, mely az intézmény belső udvarán zajlott. Az egyetem tanárai az ünnepi alkalomra készített díszes öltözetben, fanfárok hangjának kíséretében vonultak a tribünre. A kommunizmus idején elhagyott magyar hagyományok elevenedtek meg néhány órára, az egyetem udvara a szokottnál is méltóságteljesebbé vált az ünnepség idején. A köszöntőbeszédek sorát az egyetem rektora, Pajtókné Tari Ilona kezdte.

Hirdetés

A rektorasszony beszédében elmondta, hogy az egyetem megálmodója Eszterházy Károly egri püspök, korának egyik legműveltebb mecénása volt. Mindent megtett annak érdekében, hogy Egerben olyan magas minőségű egyetem jöjjön létre, amely az ország és a vármegye díszévé válhatott volna. Első lépésként megépítette a Domus Universitatist, az egyetemi házat. A kor legmodernebb eszközeivel felszerelt csillagászati tornyot, vizsgatermet, könyvtárat, kápolnát, állattani és botanikai múzeumot építtetett. A bécsi udvar azonban egyáltalán nem támogatta az egyetem létrejöttének a tervét.

Az évtizedek múltával újra és újra felmerült egy egri katolikus egyetem létrejöttének a gondolata, azonban a történelem nem kedvezett az álom megvalósulásának. A II. világháború befejezése után Mindszenty József bíboros elé kerültek a tervek, melyeket azonnal felkarolt a hősies helytállású katolikus főpap. Mindszenty a fiatalság elsődleges érdekének tartotta, hogy egy olyan intézmény létesüljön, amely lelki, szellemi támogatás nyújt a háború után. Az 1948-ban bekövetkezett államosítás azonban újra útját állta az egri katolikus egyetem létrejöttének. A vallásellenes szocialista rendszerben nem épülhetett ilyen intézmény.

Korábban írtuk

– A gondviselő azonban a legnehezebb időben is jelen van és nem hagyja el az övéit – mondta beszédében a rektorasszony.

Pajtókné Tari Ilona elmondta, a rendszerváltás hajnalán, 1990 nyarán diákok és oktatók szavazással arról döntöttek, hogy az egri főiskola Eszterházy Károly püspök nevét viselje a jövőben. A névváltoztatással a szellemiség is megváltozott az intézményen belül, az egri hittudományi főiskolával együttműködésben a hittanárok képzése is megjelent az akkori egri főiskolán. Végül rengeteg erőfeszítés és álhattaos munka eredményeképpen 2016 júliusában a főiskola egyetemi rangra lépett.

– Eszterházy Károly szellemisége egyre inkább áthatja az egyetemünket. Az alapító püspök üzen nekünk öröksége által, csak meg kell fejtetnünk az üzenetét. Nyitott szemmel, szívvel és lélekkel kell befogadnunk a körülöttünk létező materiális és spirituális hatásokat. Fel kell ismernünk, hogy a korszerű műveltség terjesztésének az eszményét közvetíti is jelképezi a Domus Universitatis ma is, mint negyed évezreddel ezelőtt.

Jelenleg öt karon, tíz képzési területen, a régió szellemi középpontjaként működik az egyetem, amely augusztus elsejétől visszatért az alapító egri főegyházmegye szárnyai alá, és Eszterházy Károly Katolikus Egyetemként folytatja küldetését. A rektorasszony megköszönte a magyar kormány támogatását, aminek révén megvalósulhatott Eszterházy Károly 250 éves elhatározása.

– A katolikus egyetem kiváltsága és felelőssége, hogy fenntartások nélkül az igazság ügyének szentelje magát. A katolikus egyetem azzal tűnik ki, hogy a természet, az ember és az Isten teljes igazságát kutatja. Sajátos feladata a hit és az értelem dialógusának az elősegítése, hogy még láthatóbbá váljon az, hogy a hit és az értelem harmonikusan tanúsítják az igazság egységét – idézte Szent II. János Pál pápa szavait a rektorasszony beszédében.

Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke is megemlékezett beszédében arról, hogy az egyetem a parlament hetvenszázalékos támogatása mellett kerülhetett a főegyházmegye kezelésébe. Beszédében kitért arra is, hogy az a folyamat, amit 250 évvel ezelőtt Eszterházy Károly elindított, amikor megépítette a líceumot, ma számos kudarc, próbálkozás és dicséretes újrakezdés után érkezett el oda, hogy a szándék megvalósult.

– Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a mai nappal készen áll arra, hogy székvárosunk és nemzetünk szellemi és lelki gazdagodását szolgálja, segítse a fiatalok személyiségének a kibontakozását, talentumaiknak feltárását és fejlesztését, hozzájáruljon az általános műveltség emeléséhez, és az egyház tanítói küldetésének teljesítéséhez.

A díszünnepség zárásaként Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében elmondta, hogy meglátása szerint minden katolikus egyetemnek önmagán túlmutató sajátos küldetése van. Szemléletes történetben emlékeztette a hallgatóságot, hogy folyamatosan felfelé kell tekinteni, nem törődve a mélységben háborgó viharokkal.

Schanda Tamás hozzatette, az egyház elévülhetetlen értékekkel, évszázadok tapasztalatával, hatalmas tudással felvértezve garanciát jelent a további fejlődésére. Szerinte a főegyházmegye az elmúlt tíz évben is bizonyította, hogy az oktatás-nevelés ügye mellett áll.