Fotó: képernyőkép
Hirdetés

A Karácsony-féle népszavazással kapcsolatban tett közzé fenyegető hangvételű bejegyzést hétfőn Márki-Zay Péter. Mint ismert, a baloldal pártjai múlt héten leadták a vártnál sokkal nehezebben összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának.

„A feladat most ott van a hatalomnál” – írta a politikus. „Végezzenek ésszerű (sic!) időn belül a számolással, az Országgyűlés elnöke ne késlekedjen a kitűzéssel. Ennek legkésőbb február 12. napjáig meg kell történnie. Amennyiben nem így lesz és a Fidesz hatására szabotálják a folyamatot, az egy újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon fittyet hánynak a demokráciára, nem számít az emberek akarata” – fogalmazott bejegyzésében a politikus.

Csahogy Márki-Zay Péter hazudik. Mint azt több más szakértő mellett a jobboldalisággal finoman fogalmazva nem vádolható Political Capital múlt héten leírta: már semmiképpen sem lehet megtartani áprilisban a Karácsony-féle népszavazást – erre még akkor sem lenne mód, ha minden szükséges lépés egy-egy napot venne igénybe.

„Az, hogy ők azt kommunikálják, hogy akár az április 3-ai választással egy időben még megtartható a népszavazás, politikai kommunikációs szempontból érthető: nem így lesz, de ezt a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára foghatják. Ami furcsább, hogy a magyar médián úgy megy át ez az értelmezés, hogy már a népszavazási kérdések tavaly júliusi benyújtása óta 99%-os biztonsággal tudni lehetett, hogy idén áprilisig nem fog átfutni a rendszeren. Ma a helyzet csak annyiban más, hogy a 99% 100%-ra nőtt” – írta a bejegyzésben a Political Capital.

„Ami ugyanis hátravan:
Aláírások ellenőrzése (max. 60 nap)
Jogorvoslati határidő (5 nap)
Jogorvoslati kérelem elbírálása – Kúria (max. 5 nap)
Az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)
Az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az Országgyűlés ülésén (legközelebbi ülésnap)
Az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)
Az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)
Jogorvoslati határidő (15 nap)
Jogorvoslat elbírálása – Alkotmánybíróság (max. 30 nap)
A népszavazás kitűzése – köztársasági elnök (max. 15 nap)
A népszavazás napja (a kitűzéstől számított 70-90. nap, rátűzés esetén min. 50 nap)
Ha a fenti aktusok mindegyike csak 1-1 napot venne igénybe, már akkor sem volna lehetőség április 3-ára kitűzni a népszavazást (a két jogorvoslati határidőt természetesen ki kell várni)”

Korábban írtuk

De erre jutott múlt héten a balliberális Telex is.

„A népszavazási törvény ugyanis abban is világos, hogy az NVI-nek nem szúrópróbaszerűen, hanem tételesen kell az összes aláírás mellett szereplő adatot ellenőriznie. Magyarán hiába beszélt Szabó Tímea múlt pénteken, az ajánlóívek leadásakor arról, hogy ha nekik sikerült összesíteni a pártok külön-külön gyűjtéseit, akkor ez az NVI-nek is menni fog, a Párbeszéd társelnöke vélhetően megfeledkezett arról, hogy az NVI-nek nemcsak megszámolni kell az aláírásokat, hanem a 235 ezer személy által megadott adatokat egyenként ellenőrizni is – kétszer, azaz mind a két kérdés esetében. A több százezer aláírás átnézése emiatt valóban heteket vehet igénybe még egy jól működő államapparátusnak is, pláne akkor, amikor az NVI-nek időközben a választók névjegyzékbe vételét és értesítését, valamint rengeteg más, az országgyűlési választásokra való felkészülést jelentő feladata van” – írta a baloldali honlap.

Márki-Zay Péter tehát, ha éppen nem sért meg valakit, hazudik. Még a saját támogatóinak is.

Kapcsolódó