Tizenhárom év után visszatért a Gyurcsány-korszak. Ma ismét utaltak 13. havi nyugdíjat – így próbálta a pluszjuttatás kiutalásával egy időben elviccelni a nyugdíjkérdést Gréczy Zsolt DK-s politikus, aki április harmadika után a baloldal közös listájáról ismét visszatérne a nagypolitikába.

Hirdetés

Pártelnöke pedig nem sokkal ezután egy videóban hazudott óriásit a juttatás elvételéről. Gyurcsány Ferenc egy pár nappal ezelőtt a közösségi oldalaira feltöltött felvételen a Fidesz aktivistáin élcelődött, amikor elejtett egy érdekes eszmefuttatást a 13. havi nyugdíjról, amelynek visszaépítése érthető módon a kormánypártok kampányának is az egyik fő témája. 

A DK-vezér szerint nem ők vették el, hanem ők adták a 13. havi nyugdíjat. 

Gyurcsány itt vélhetően arra utalt, hogy az általa később megpuccsolt Medgyessy Péter kormányzása idején, 2003-ban vezették be a pluszjuttatást, ami egyébként az MSZP–SZDSZ-koalíció által támogatott miniszterelnök programjának hangsúlyos része volt. 

Korábban írtuk

Gyurcsány az elvételre így emlékszik videójában: „Ránk tört egy iszonytató válság, amikor már nem is én, hanem a Bajnai-kormány azt mondta, hogy amíg válság van, addig felfüggesztjük, aztán visszaadjuk nyugdíjprémiumként.” 

A bukott miniszterelnök azt nem említi, hogy már az ő kormányzása alatt előkészítették az elvonást, 

először 2008-ban tettek egy javaslatot az ellátás kurtítására, majd a nem sokkal lemondása előtt, 2009 márciusában benyújtott törvényjavaslatban már a teljes kivezetést javasolták, 

amit aztán később valóban a Bajnai-kormány hajtott végre. Arra Gyurcsány jól emlékszik, hogy cserébe a balliberálisok azt a homályos ígéretet tették, hogy majd fizetnek nyugdíjprémiumot, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi, és a 3,5 százalékos gazdasági növekedést jelölték meg ennek feltételéül. 

A csőd szélére sodort gazdaság miatt ez persze sokáig elképzelhetetlennek tűnt, 

azonban 2017-re, a harmadik Orbán-kormány idején meghaladta ezt a növekedési mértéket a gazdaság teljesítménye, így abban az évben fizettek először nyugdíjprémiumot.

Ezt fordította le sajátosan Gyurcsány arra, hogy a jobboldali kormány eltörölte „Bajnai nyugdíjprémiumát”. Holott nem ez történt, hanem a gazdasági növekedés mértéke nem volt elegendő ahhoz, hogy ki lehessen fizetni ezt a pluszjuttatást.