Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester a veszélyhelyzet miatti kormányzati elvonásokat okolja egyes kerületi felújítások elmaradásáért, miközben Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes egyik e-mailje azt bizonyítja, erről már jóval a járvány előtt döntés született. 

Kerékpárutakat építését is leállították

Mint ismeretes, három kormánypárti vezetésű kerület (XVI., XVII. és XXI.) valamint a független vezetésű XXIII. kerület a főváros 2020-2023 közötti útfelújítási programjából egyáltalán nem jut forráshoz. Az érintett polgármesterek a múlt héten Csepelen sajtótájékoztatót tartottak, ahol elhangzott, a négy, nem baloldali vezetésű kerületben már kivitelezés előtt álló, a szükséges engedélyekkel rendelkező beruházások maradnak el. 

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere hangsúlyozta, nem szakmai, hanem politikai döntés született.

Csepelen nemcsak egyetlen fővárosi tulajdonú vagy kezelésű utat nem újítanak fel, hanem visszavonják a HÉV végállomásához tervezett P+R parkoló megépítését is, valamint egy 2,4 milliárd forintos bicikliút-fejlesztést is. Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere kiemelte, a kerületben óriási az átmenő forgalom, ezért az utak rendszeres karbantartása elengedhetetlen. A polgármester tavaly október óta próbál személyes találkozót egyeztetni Karácsony Gergellyel, sikertelenül.

Korábban írtuk

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere a Demokratának elmondta, Karácsony Gergely két olyan út felújítását állította le, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés már jóváhagyott. Az egyik a Magtár utca, Csömör egyik fő megközelítési szakasza, ahol a Fővárosi Önkormányzat kérésére egy Csömört Budapesttel összekötő kerékpárút is épült volna. A másik a Rózsa utca, ahol BKV-buszok is közlekednek.

– Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes megkérdezte a kerület vezetését, melyek azok a főváros kezelésében lévő utak, amelyeket mindenképpen szeretnénk felújíttatni. A Magtár és a Rózsa utcán kívül még 14 utat neveztünk meg, amelyhez az önkormányzat műszaki munkatársai szerint négy éven belül mindenképpen fel kellene újítani. Vannak közöttük olyan utak, amelyeket nem csak a kerületiek használnak, és olyan is, ahol nemrég egy szakaszon beszakadt az úttest. Az önkormányzat elkészítette a terveket, a lakossági és a szakhatósági egyeztetéseket, amelyeket átadtunk a Fővárosi Önkormányzatnak. A fenti két út szerepelt az előző ciklusban elfogadott fővárosi útfelújítási tervben, de tavaly év végén leállították a folyamatokat, a közbeszerzést sem írták ki – mondta a polgármester. 

Már a járvány előtt eldöntötték

Karácsony Gergely főpolgármester a kormányra hárította a felelősséget, mondván a „Budapestet sújtó megszorítások” miatt csak azokat az utakat újítják fel, amelyeket „a budapesti úthálózat szempontjából a legfontosabbnak” tartanak. A Karácsony Gergelyhez közel álló hírportál, az Ez a lényeg pedig egy mondatban elmagyarázta, hogyan kell érteni a főpolgármester szavait: „nem Karácsony Gergely, hanem Orbán Viktor veszi el az útfelújításra szánt pénzt Budapesttől”. 

Kovács Péter kérdésünkre elmondta, valótlant állít, aki szerint a „kormányzati elvonások” miatt nem újítanak fel utakat, hiszen az erről szóló döntés már a veszélyhelyzet előtt megszületett.

– Dorosz Dávid március elején értesített e-mailben, hogy a XVI. kerületben egyetlen utat sem fog a főváros felújítani. A főpolgármester arra is hivatkozik, hogy az elmúlt ciklusban kerületünkben számos utat újítottak fel.  Csak azt felejti el hozzátenni, hogy Demszky Gábor főpolgármestersége alatt elhanyagolták a XVI. kerület útjait. Ha készítenénk egy rangsort, mely kerületekben van a legtöbb, fővárosi kezelésben lévő út, amelyekhez az elmúlt 25 évben nem nyúltak hozzá, kerületünk dobogós helyet foglalna el – hangsúlyozta a polgármester. 

Dorosz Dávid is szükségét érezte megszólalni az ügyben, bár a városvezetés szempontjából jobban tette volna, ha hallgat, mert közleménye inkább volt könnyen cáfolható magyarázkodás, mint tényekkel alátámasztott meggyőző érvelés. Szerinte sokkal igazságosabb, szakmai alapú döntés született, amit azzal indokolt, hogy számos, kormánypárti polgármester vezette kerületben most több felújítást terveznek, mint amelyek az előző ciklusban megvalósultak. 

Megkérdeztük D. Kovács Róbert Antalt, Kőbánya fideszes polgármesterét, megfelel-e a valóságnak a főpolgármester-helyettes fenti állítása. A polgármester válaszában elmondta, Tarlós István főpolgármesteri ciklusai alatt Kőbányán kiemelkedően sok közlekedési beruházás történt, mint például a Kőrösi Csoma Sándor és az Újhegyi utak rekonstrukciója, az Új köztemető előtti körforgalom kiépítése, a Sibrik felüljáró újjáépítése, valamint az 1-es és a 3-as villamos vonalán megvalósult teljes pályarekonstrukció. Ezzel szemben a főváros jelenlegi vezetése mindössze két út felújítását tervezi megvalósítani a következő években Kőbányán: 2020-ban a Bányató, 2021-ben a Mádi utca kerülne sorra, annak ellenére, hogy az előző ciklusban számos, felújításra szoruló kőbányai út terve elkészült. 

Kínos videó

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere is cáfolta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes közleményét. Közösségi oldalán adatokkal alátámasztva összehasonlította az előző fővárosi vezetés alatt felújított és a most felújítani kívánt utak hosszát, amely szerint Budafok-Tétényben az előző önkormányzati ciklusban több mint három és félszer annyi fővárosi kezelésű utat újítottak fel, mint amennyit most terveznek. 

„A valóság az, hogy egyetlen méter olyan utat sem fognak felújítani, amely benne van a »TOP 10 kilométerben«, azaz az itt élőknek igazán fontos. Kerületünk a fővárossal történt egyeztetések folyamán 31 fővárosi kezelésében lévő út felújítását tartotta elengedhetetlennek. Ezek közül abszolút első helyre jelölte a Kossuth Lajos utcát, Budafok főutcáját. Ehhez képest ők a XI. kerület határán levő Kővirág sort fogják felújítani, amely a kerület közlekedésében elenyésző terhet visel a Kossuth Lajos utcához képest” – fogalmazott Karsay Ferenc.

A dolog pikantériája, hogy Havasi Gábor (Momentum), az ellenzék közös kerületi polgármesterjelöltje és Karácsony Gergely egy tavalyi kampányvideóban pont a Kossuth Lajos utcában beszélgetnek arról, milyen fontos lenne ennek az útszakasznak a felújítása.

Havasi Gábor (a Momentum fővárosi képviselője), Molnár Gyula (az MSZP elnöke) és Karácsony Gergely Főpolgármester beszél Budafok belváros átfogó útfelújításának szükségességéről

Örömmel láttam, hogy Budafok főútján, a Kossuth Lajos utcán adott interjúban Havasi Gábor, a Momentum fővárosi képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, és Karácsony Gergely főpolgármester úr is egyetért velünk abban, hogy a Kossuth Lajos utcát, illetve a XXII. kerület belvárosának fővárosi fenntartású útjait fel kell újítani. Sőt, ahogy Molnár Gyula fogalmazott: „ennél bátrabbaknak kell lenni, és nagyobb levegőt vevő koncepciót megvalósítani”, hiszen „van két párhuzamos út, és egy komoly tömegközlekedés, villamos”. Mert „reszelővel nem lehet nagy faszobrot csinálni, és itt alaposabban kell hozzányúlni a dolgokhoz”.Karácsony Gergely is, szintén a Kossuth Lajos utca rossz állapota kapcsán kifejtett véleményében jól fogalmazza meg, hogy „Budapestnek van egy olyan rossz városszerkezeti adottsága, hogy nagyon nagy mobilitást, közlekedést igényel”, tehát „itt valószínűleg tovább kell menni, és nagyobb bátorság kell”Ezekkel a véleményekkel összhangban, a kb. 6 milliárdosra tervezett Budafok-Tétény belvárosi közlekedésfejlesztési csomag sem szólt másról, mint villamos sínek áthelyezéséről, a CAF villamosok fonódóhálózatba kapcsolt közlekedésére alkalmas megállók építéséről, az átmenő forgalom könnyítéséről, dugók megszüntetéséről, a belváros élhetőbbé tételéről, legyen szó akár gyalogos vagy kerékpáros közlekedésről is. Ennek első, 2 milliárdos üteme valósult volna meg idén, ha Karácsony Gergely ezt a fejlesztést nem törli a tervekből indoklás nélkül. Ugyanakkor, ha a videón is hallható okok miatt akadályozta meg, mert a Tarlós István által tervezettnél még jobb, még átfogóbb, még bátrabb tervet készül megvalósítani, akkor természetesen mindenben támogatni fogjuk az elképzeléseit. De tartok tőle, hogy a 600 millióra karcsúsodott „csomag” nem ebbe az irányba mutat.Ezért megkérem a felvételeken szereplő Havasi Gábort és Molnár Gyulát, hogy segítsenek visszaszerezni a már egyszer a fővárosi közgyűlés által is megszavazott 2 milliárdos fejlesztési projektet. Vagy ha nincs elegendő pénz annak megvalósítására, akkor legalább ne a Kővirág sorra költsenek, hanem a Kossuth Lajos utca felújítására.A videó végéről Karácsony Gergely szavait idézném még ide zárásképpen, mert újat nem kérünk, csak a saját ígéretét kérjük betartani, miszerint: „Közösen, Gáborral a fővárosi közgyűlésben nekifeszülünk a problémáknak és meg fogjuk oldani ezeket”

Gepostet von Karsay Ferenc am Donnerstag, 18. Juni 2020

A választások után a főváros vezetése törölte a felújítási tervekből a Kossuth Lajos utca felújítását, amelyről Tarlós István vezetése alatt megállapodás született. Ennél látványosabban nem is lehetne szemléltetni a különbséget Karácsony Gergely választási ígérete és a valóság között.