Értelmiségiek, írók, filozófusok és történészek adtak hangot aggodalmuknak a „növekvő populizmus” miatt – a nemzetközi aláírók listáján megtalálhatjuk Heller Ágnes marxista filozófust és Konrád György írót is.

Fotók: MTI, szerk.: demokrata.hu

Az aggódok nyilatkozata több médiumban is megjelent, mások mellett a The Guardian is közölte a manifesztumot.

E szerint Hellerék úgy látják, Európa az 1930-as évek óta nem látott, óriási veszéllyel néz szembe. Az aggódó harminc értelmiségi arra szólítja fel az európai patriótákat, álljanak ellent a nacionalista offenzívának.

Az aláírók úgy látják, az „európai gondolat” veszélyben van. Természetesen a gaz populisták veszélyeztetik, akik „Európa építése” helyett a nemzeti lelket és az elveszett identitás újra felfedezését tűzik ki célként. A sivalkodó tudósok szerint viszont az olyan fogalmak, mint lélek és identitás, gyakran csak a demagógok képzeletében léteznek.

Hellerék szerint Európa ideája a szemünk láttára hullik darabokra, és ebben a szörnyű politikai klímában kerül majd sor az európai parlamenti választásokra – térnek a lényegre, ha eddig nem értettük volna, miért is a fene a nagy sivalkodás. Attól tartanak, hacsak nem következik be valamilyen változás, ha valami nem állítja meg az árt vagy az ellenállás szelleme nem tör felszínre, ezek a választások (számukra) szörnyen elkeserítő eredménnyel zárulhatnak. Konrád Györgyék attól tartanak, hogy ők, akik magukat Erasmus, Goethe és Comenius örököseinek tartják, súlyos vereséget fognak szenvedni. A fájdalmas vereség mellett idegengyűlölettel és antiszemitizmussal is riogatnak a rettegő értelmiségiek.

Váratlan fordulat keretében viszont megtudhatjuk, hogy az aláírók, így Heller Ágnes és Konrád György is, magukat patriótáknak tartják. Olyan hazafiakként jellemzik magukat, akik, noha sokan vannak, mégis csendesek, de pontosan tudják, mi forog kockán. Épp ezért nem adják fel a harcot.

Most kell küzdenünk Európa ideájáért, vagy végignézhetjük, hogyan pusztul el a populizmus miatt

– írják harciasan, mintegy kongatva a vészharangot. A megoldást, minő meglepetés, az aktivizmusban látják.

Fel kell emelni a hangunkat azok ellen, akik a tüzet szítják. Akik Párizstól Rómáig, Barcelonában, Budapesten, Drezdában, Bécsben és Varsóban a szabadságunkból akarnak máglyát építeni

– sivalkodnak Hellerék, akik szemlátomást igyekeztek kellően drámai képpel zárni sirámaikat.

Az aláírók névsora (vastagon szedve a magyar vonatkozású nevek):

Vassilis Alexakis, Svetlana Alexievitch, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Heller Ágnes, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, Konrád György, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Lyudmila Ulitskaya, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik and Adam Zagajewski.