A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint az Államadósság Kezelő Központ hivatalaiban tervez helyszíni meghallgatásokat január második felében a letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság – tudatta szerdán Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus közölte, a rotációs rendszerben elnökölt ellenzéki bizottság szerdán annak ellenére sikertelenül próbálta meghallgatni több közintézmény vezetőjét, hogy ülésükre az LMP több hete elküldte a meghívókat mindazon hivataloknak, akik eljárnak a letelepedési kötvények rendszerében.

Gyöngyösi Márton elfogadhatatlannak nevezte, hogy a meghívottak még csak nem is válaszoltak megkeresésükre, egyúttal jelezte, emiatt január második felében maguk keresik fel a bevándorlási hivatalt és az államadósság-kezelőt.

A Jobbik képviselője emlékeztetett, a letelepedési kötvények felülvizsgálatát azért kezdeményezték, mert szerintük nemzetbiztonsági kockázatot is felvet az a rendszer, amelyben offshore cégek terítik a magyar állampapírokat eddig mintegy 100 milliárd forintos hasznot hajtva ismeretlen tulajdonosaiknak.

MTI