A férfi valószínűleg nem fertőzte meg a kollégáit, de az áruházban fokozott egészségügyi ellenőrzést vezettek be. Az ÁNTSZ vizsgálatot indított a Magyarországon ritka vírus felbukkanása miatt.

A Tesco dolgozója július eleje óta otthon van, munkáltatója nem engedi vissza az áruházba, amíg legalább három vizsgálati eredménye negatív nem lesz.

Valamennyi dolgozót azonnal megvizsgáltak a szakemberek és hetente újravizsgálnak mindenkit – mondta a Híradónak Hackl Mónika szóvivő. Az esetet az áruház vezetése azonnal jelentette az ÁNTSZ-nek, akik vizsgálatot indítottak az ügyben. Bár eredmény még nincs, járványtól nem tartanak.

A Hepatitis-E vírust fertőzött nyers sertés, vaddisznó vagy rágcsáló húsától lehet elkapni, de széklettel is terjed. Magyarországon nagyon ritkán fordul elő. Enyhék a tünetei, a felnőttek többsége észre sem veszi, hogy fertőzött.

Sokszor nem is okoz sárgaságot, Viszont nagyon súlyos kimenetelű lehet kismamáknál – közölte Szűcs Mária, járványügyi szakértő. Okozhat vetélést, másrészt a kisbaba fertőződhet a méhlepényen keresztül és súlyos májgyulladást okozhat a kisbabánál is.

A Hepatitis-E az egyik leggyakoribb májgyulladás fajta a trópusi, a szubtrópusi és a dél-kelet ázsiai országokban, ott nagyobb járványokat is okozott már.

(Híradó)