Tarlós István közölte: a Római-parton negyven árvízvédelmi kaput már bezártak, pénteken még hármat zárnak be, tízezer köbméter agyagmaggal megtámasztották a töltés talpát, a csillaghegyi kitelepítés valószínűsége minimális, de arra is fel kell készülni.

A Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében – mondta Tarlós István. Hozzátette: éjjel-nappal több százan dolgoznak a helyszínen, civilek már nem mehetnek be, eddig 500 ezer homokzsákot építettek be. Befejeződik a szigeten „a tengeri kígyó” kialakítása is: hetven darab húszméteres tömlőt fektetnek le, amelyet először levegővel, majd vízzel töltenek meg. Átmérője 90 centiméter, egy elem súlya 13 tonna.

A Batthyány téren délben lezárták a HÉV-megállót, így a szentendrei HÉV csak a Margit hídig közlekedik.

Az Erzsébet hídnál a hiányzó támfalat homokzsákokkal pótolták, vízbetörés nem várható. Háros-Horgásztelepet a jelenlegi állás szerint homokzsákokkal meg tudják védeni. A csepeli szennyvíztisztító telep továbbra is biztonságosan működik, a 4-es metró elöntésének valószínűsége nulla – fogalmazott a főpolgármester.

A további intézkedéseket sorolva Tarlós István elmondta, hogy a Barát-pataknál megindult az átemelés, visszaduzzasztásra nem kell számítani, a Pók utcai lakótelepnél a Aranyhegyi-patak felől 150 folyóméter hosszan raktak ki homokzsákokat. A Dagály strandot lezárják, mivel a strand nem védhető, és a Hajógyári-szigetet sem lehet megvédeni.

Tarlós István közölte: normál esetben másodpercenként 2500 köbméter a Duna vízhozama, ez most nyolcezer köbméterre emelkedett.

(MTI)