Hirdetés

Az aktív fertőzöttek száma 46 532. Kórházban 406 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 5567-en vannak, a mintavételek száma 5 991 170-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, és Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán.

Fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak és beoltottak száma

Emlékeztettek, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon – írták.

Hozzátették: már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

A kormányzati honlap felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltást igazoló alkalmazás, amely kiváltja a védettségi igazolványt, mobiltelefonra ingyenes letölthető.

Korábban írtuk

Mint írták, az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, „ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van”. Hangsúlyozták: minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is kötelező a maszk használata.

Arról is írtak, hogy a közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Ennek értelmében védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci Eb-t.

Emlékeztettek arra is, hogy a kormány felállítja az élet újraindításáért és a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 949) és Pest megyében (111 914) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 547), Győr-Moson-Sopron (44 406) és Hajdú-Bihar megye (42 570). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 742).