Born a Nemzetközi Vöröskereszt delegátusaként 15.000 magyar életét mentette meg. A budapesti „svájci védett házak” és a Vöröskereszt igazolásainak felhasználásával családokat és komplett kórházakat mentett meg. A Sziklakórházat is ő helyezte a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alá. Így sem a nyilasok, sem a szovjetek nem pusztítottak benne. Az ott ápolt civilek és katonák megmenekültek a megtorlásoktól, ahogy a kórház orvosai, ápolói is.

Born odáig elment, hogy Szálasival is találkozott annak érdekében, hogy a gettó felszámolását megakadályozza. 1944 decemberétől irodája a bombabiztos Sziklakórház mélyén volt egészen 1945 februárjáig.

Nincs jelenleg sem hazai, sem nemzetközi szinten olyan kiállítás, ami Friedrich Born példaértékű munkájának bemutatásával foglalkozna. Ezt az űrt kívánja betölteni a Sziklakórház Múzeum most nyíló kiállításával. A megnyitóhoz az alkalmat a Vöröskereszt megalakulásának 130. évfordulója szolgáltatja.

Átadják a Sziklakórház műszaki történeti kiállítását is. Bemutatják a magyar tervezők és építők műszaki zsenialitását, amivel a barlangrendszerből kialakították a bombabiztos kórházat majd később atombunkert. Harmadikként megnyitják a Budai Vár és környéke légoltalmi riasztóközpontját is. Budapest ostroma alatt igen fontos szerepe volt, innen vezérelték a légószirénákat a légiriadók során.

A kiállítás május 3-án 10 órakor nyílik meg.

A rendezvény fővédnökei: Christian Mühlethaler Svájc nagykövete, dr. Bakondi György OKF Főigazgató, Tarlós István Főpolgármester és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt Elnöke.