Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív, illusztráció)
Hirdetés

A politikus a rendőri erőszakról szóló keddi európai parlamenti plenáris vita kapcsán azt mondta, hogy több mint két éve nem tisztázódtak a szlovák Jozef Chovanec halának körülményei, aki belga rendőri őrizetben halt meg.

Az EU sem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy az igazság kiderüljön – közölte. Idézte Mark Rutte holland kormányfőt, aki a napokban arról beszélt, hogy országában rendszerszintű a rasszizmus.

„Mindkét ügy azt mutatja, hogy Belgiumban és Hollandiában is jogállamisági problémák vannak, de ezekről az EU mélyen hallgat” – emelte ki. Hozzátette továbbá, hogy 2006. őszi magyarországi tiltakozások folyamán Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök békés tüntetők ellen vezényelte ki a rendőrséget, amelynek során, volt, aki szeme világát vesztette el a hatósági erőszak következtében.

Mint mondta, a jogállamiságot politikai fegyverként használja az EU, és önkényes mércét használ azon országokkal szemben, amelyekkel értékrendbeli vitában áll.

Jozef Chovanec – rendőri brutalitás

A brüsszeli kettős mérce felháborító. Jozef Chovanec, egy szlovák állampolgár brutális rendőri intézkedés közben hunyt el Belgiumban. Az eset még két éve történt, a belga hatóságok azonban azóta sem tettek semmi érdemit az ügy kivizsgálása érdekében. Pedig ez valóban jogállamisági probléma. Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése mégsem marasztalta el az országot. Sőt, nyugati politikusok sem fenyegetik naponta az EU-s pénzek megvonásával. Ez a bánásmód csak a közép-európai országoknak jut. Úgy tűnik, Brüsszelnek mást jelent a jogállam, amikor Nyugat-Európáról van szó.

Gepostet von Hidvéghi Balázs am Mittwoch, 21. Oktober 2020
Korábban írtuk

Kifejezte azon véleményét is, hogy „az EP-nek nem haszontalan vitákat kéne napirendjébe emelnie, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a gazdasági helyreállításról kellene tárgyalnia. Újságírói kérdésre válaszolva, közölte, hogy Magyarországon a zsidó közösségek biztonságban élnek, ellentétben Michael Roth német államtitkár állításaival, aki a közelmúltban antiszemita vádakat fogalmazott meg Magyarország ellen.

”Nálunk a közrend erős, és határainkat megvédjük az illegális migránsoktól, akik jelentősen hozzájárulnak az antiszemitizmus erősödéséhez Európában„ – húzta alá Hidvéghi Balázs.