Fotó: MTI, archív, szerk.
Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

A szocialista oktatáspolitikus a szeptember 1-jei tanévkezdés alkalmából tartott online sajtótájékoztatóján kifejtette: sokan – oktatási szakértők, tudósok, pedagógusok és az ellenzék is – tiltakoztak már jóval a járvány megjelenése előtt az új Nemzeti alaptanterv tartalmi és szerkezeti következményei miatt. A tanároknak még normál menetben is lehetetlen lett volna valóban rendesen felkészülniük, de a rendkívüli járványhelyzet miatt ez most teljesen irreális. Ennél alkalmatlanabb időpont egy új Nat bevezetésére nincs – értékelt.

Hozzátette: ha egyébként egyetértene az új Nat-tal, a járvány miatt akkor is azt javasolná, hogy halasszák el a bevezetést. Az új Nat szeptemberi indítása a diákok érdekei ellen szól, és a magyar közoktatás színvonalának további csökkenését eredményezi – jelentette ki Hiller István, aki szerint a kormány számára a szakmai érvek nem jelentenek semmit, a változást a kormányváltás hozza majd el.

Hiller István rámutatott: a világjárvány mindenütt megpróbáltatás elé állítja az oktatási intézményeket, megítélésük szerint a legfontosabbnak az élet védelmének kell lennie. A járványügyi szakemberek véleményét kell meghatározónak tekinteni, és az oktatásirányításnak minden lehetőséget modelleznie kell – hangoztatta. Hangsúlyozta: mindenki azt szeretné, ha nem kerülne sor online oktatásra, ugyanakkor, ha szükséges, az oktatásirányításnak felkészültnek kell lennie. Hiller István szerint most nem lehet arra hivatkozni, hogy nem lehetett felkészülni.

A politikus az unió által a gazdaság talpra állítására biztosított forrásból tanulói és pedagógusi laptopprogramot sürgetett, különös tekintettel a leginkább rászorulókra. Szólt arról is, hogy a kormány által elismerthez képest jóval többen, nem tíz, hanem kutatások szerint a diákok 25 százaléka nem jutott hozzá az online oktatáshoz. Az ő lemaradásuk pótlása elemi érdek, itt az alapok elsajátításáról van szó, és erre csak normál oktatási körülmények között lehet sort keríteni – mondta.

Korábban írtuk

Hiller István kitért arra is, hogy maximálisan egyetértenek azzal a szakszervezeti követeléssel, amely a pályakezdő pedagógusok bérét az A1 kategóriában a mindenkori minimálbérhez kötné, és ennek alapján határoznák meg a bértáblát. Ez nem lenne más, mint a korábbi kormányzati ígéretek teljesítése – jegyezte meg, és felidézte, hogy ezt a számítási módot két évvel a bevezetése után megszüntették. Ezzel kárt okoztak a pedagógusoknak, becsapták őket – mondta a korábbi oktatási miniszter.

Kitért arra a kormányzati intézkedésre is, hogy 400, hátrányos helyzetű településen dolgozó pedagógus egyszeri 500 ezer forintos juttatást kap. Azt mondta, azt helyesli, hogy azok a pedagógusok, akik az átlagosnál nehezebb helyzetben lévő diákokat tanítanak, plusz juttatást kapjanak. Ugyanakkor az ezt célzó kormányzati döntés nem jó, azt sugallja, csak a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok tanítanak ilyen fiatalokat. Az érintett diákok 25-30 százaléka az ország más területein él, és jár iskolába, az őket tanító pedagógusok pedig egy fillért sem kapnak, ami így igazságtalan – fejtette ki. Beszámolt arról a célkitűzésről is, hogy egységes oktatáspolitikai alternatívát dolgozzanak ki az ellenzéki pártok a kormányzati gyakorlattal szemben. Az MSZP ennek érdekében megteszi a konkrét javaslatait – jelezte Hiller István.