Tiszakécske Bács-Kiskun megye északkeleti részén, a Tisza partján fekszik. A közel tizenkétezres lélekszámú város lakóinak többsége az iparból és a mezőgazdaságból él. Nem könnyű az élet ezen a Tisza-parti településen, ahol a válság most a magas munkanélküliségben érezteti hatását. A város mégis fejlődik, a szigorú gazdálkodásnak, a céltudatos vezetésnek és a helyiek szorgalmának köszönhetően. Kovács Ernő polgármester 1998 óta irányítja a várost.

– 1998-ban, amikor átvettem a város vezetését az előző szocialista polgármestertől, egyetlen fillér tartalékkal nem rendelkezett Tiszakécske. Kifizetetlen számlák maradtak ránk, és el kellett döntenünk, hogy hitelt veszünk fel, vagy egészen szigorú szabályok szerint átszervezzük az önkormányzat működését. Az utóbbi mellett döntöttünk. Az idő igazolta döntésünk helyességét: a városnak jelenleg nincs adóssága. Évről évre olyan költségvetést állítunk össze, amely az adott lehetőségek között a legszigorúbb szabályok szerint, de a város intézményeinek működését biztosítja – sorolja a városgazdálkodás főbb szempontjait a polgármester. Nem kis összeggel gazdálkodik a város: 2010-ben az önkormányzat bevételei és a kiadásai várhatóan meghaladják a 2 milliárd 720 millió forintot. A fejlesztések pályázatokból és helyi önerőből valósulnak meg.

A válság ellenére tavaly több jelentős beruházás kezdődött el, illetve valósult meg. Ez részben annak köszönhető, hogy az önkormányzat a költségvetésében a fejlesztésekre forrást biztosít. Emellett bevezették a tartós munkanélküliek foglalkoztatását, amivel nemcsak a munkanélkülieket juttatják jövedelemhez, hanem a helyi szakmunkásokat szakipari feladatokkal látják el.

Az önkormányzat által működtetett Városgondnokságnál tavaly hatvan fő dolgozott.

– A szakmunkásokat például az új tűzoltóság épületének az építésénél foglalkoztatjuk. Ácsok, kőművesek, burkolók, szobafestők dolgoznak most télen is az intézmények karbantartásán, felújításán. Az idén azt tervezzük, hogy a városnál foglalkoztatott munkanélküliek számát százra emeljük – tette hozzá a polgármester. Tiszakécske számos önkormányzati intézménye újult meg a tavalyi év során. – Festettünk és egyéb karbantartási munkálatokat végeztünk a Móricz Oktatási Intézmény Erkel fasori épületében, a szakmunkásképző iskolában, a tanműhelyben, a bölcsődében, a könyvtárban, az eltérő tantervű tagozat épületében, a fizikoterápia, a kultúrház és az okmányiroda épületében – sorolta a kisebb-nagyobb fejlesztéseket a polgármester.

Emellett a városgondnokság folyamatosan tette rendbe a közterületeket, újította fel a játszótereket, festette a padokat. A nyáron rendbe tették a Miskó sétányon lévő kilátót, a Kerekdombon felújították a KRESZ-parkot, kivágták az öreg fákat. A Tisza-parton felújították a buszforgó környékét, a 39 lakásos társasház előtt locsolórendszert építettek ki. 2010-ben tovább folytatódik az önkormányzati intézmények karbantartása, felújítása, megszépül a Béke úti óvoda és fel szeretnék újítani a művelődési ház homlokzatát is.

Az eltelt 12 esztendőben nagy gondot fordítottak az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére. A gyermekorvosi és a háziorvosi ellátáson túl most a járóbetegellátás bővítésére készülnek. Egyrészt az épület felújítását, új diagnosztikai eszközök, berendezések beszerzését, másrészt a rendelési idő meghosszabbítását tervezik. Nagyon jó a kapcsolat a Bács-Kiskun megyei önkormányzat kórházával, az orvosok onnan járnak ki és helyben is segítik a tiszakécskei betegek ellátását. Kiemelten kezelik a szennyvíz-csatornázási beruházást is. Jelenleg a város harmada rendelkezik kiépített szennyvízcsatorna-hálózattal, minden nagyobb intézménynél van kapcsolódási lehetőség. Ezzel azonban nem lehetnek elégedettek.

– A cél a teljes csatornarendszer kiépítése. A pályázatot benyújtottuk, az első fordulón túljutottunk, most a Víziközműtársulás megalakításánál tartunk. Reméljük, hogy sikeres lesz a pályázatunk és akkor az idén elkezdődhet ez a beruházás is – sorolta tovább a terveket a város első embere.

Ilyen terv a Szolnoki út–Béke utca kereszteződésében tervezett körforgalom megépítése is. Noha a pályázat megfelelt a feltételeknek és a 38 millió forintos önrészt is biztosították, a körforgalom építése mégis várat magára, mivel a pályáztatás eredménytelenül ért véget. Végül Lezsák Sándor képviselő közbenjárására volt szükség, hogy a halaszthatatlan fejlesztések között támogassák a tiszakécskei körforgalom megépítését, mivel a reggeli és a délutáni órákban már-már elviselhetetlen a forgalom. Ehhez a beruházáshoz szorosan kapcsolódik a Randevú tér, illetve a posta előtti parkoló felújítása. A pénz rendelkezésre áll, de az építkezésre csak körforgalom megépülését követően kerülhet sor.

Tiszakécske város önkormányzata tűzvédelmi szempontból térségi feladatot lát el. A tűzoltóság munkáját köztestületi és egyesületi tűzoltók végzik. A város évről évre támogatja a tűzoltóságot, amely az elmúlt évben egy új tűzoltóautóval gazdagodott, a gépkocsipark fejlesztése tette szükségessé a tűzoltóság épületének átalakítását.

– Három új tűzoltógarázst építünk és a régi épületet is felújítjuk – tette hozzá Kovács Ernő. – De ezzel a megkezdett és hamarosan megvalósuló beruházásoknak még nincs vége. Pályázati forrásból és ötvenszázalékos önrésszel valósul meg a tiszakécskei piaccsarnok tetőszerkezetének felújítása.

A szennyvízcsatorna mellett fontos beruházás a csapadékvíz-elvezetés is. A szélsőséges időjárás miatt az elmúlt időszakban ezen a területen többször okozott problémát az esővíz. A korábbi években a település egyharmadán elkészült a csapadékelvezető rendszer és idén újabb nagy területet látnak el csatornával.

Tiszakécske jelentős idegenforgalommal bír. A városnak két termálfürdője van, az egyik csak nyáron, a másik egész évben várja látogatóit. Több mint ezerötszáz hétvégi ház található a két üdülőterületi részen, Kerekdombon és közvetlenül a Tisza-parti üdülőterületen. Tavaly a nagy melegben sok ezren keresték fel a városgondokság által működtetett ingyenes tiszai szabadstrandot. Nagyon szépen gondozott partszakasz, felújított zuhanyzó, folyamatosan működő fürdőmesteri szolgálat és vendéglátó egységek sokasága várta és várja idén is a napozás és a fürdőzés szerelmeseit, a kikapcsolódni vágyókat a Tisza-parton.

A polgármester szerint a város az idegenforgalmat a környezet rendbetételével tudja a legjobban elősegíteni, hogy aki ide látogat, valóban jól érezze magát. Emellett olyan programokat kell szervezni, amelyek vonzóak: ilyen például a lovasnap, a szüreti felvonulás, az augusztus 20-ai rendezvények, a termálfürdőben vagy a Tisza-parti szabad strandon működő vállalkozások saját rendezvényei. A városlakók nagy örömére szolgál, hogy nemcsak a város fejlődik és nemcsak a városnak az épületei újulnak meg, de a magánkézben lévő Tisza-parti termálfürdő is több új létesítménnyel gyarapodott, és azt remélik, hogy egy közelmúltban elnyert sikeres pályázatnak köszönhetően az idén újabb wellness-beruházással gazdagodik.

De rendkívül népszerűek Tiszakécskén a horgászrendezvények is, amelyek a Holt-Tisza partján zajlanak. Az érintetlen természet, a Tisza-parti táj évről évre egyre több látogatót vonz. Az egyik kitörési pont tehát az idegenforgalom.

A holt-Tisza-parti terület felújítását pályázati pénzből kezdték el és végül saját erőből valósították meg. A horgászat nagyon kedvelt a kécskeiek és a környékbeliek körében, óriási halakat fogtak itt az elmúlt évben is, és minden bizonnyal az idén is horogra akad néhány húsz kiló feletti harcsa.

– Nagy álmunk, hogy Tiszakécskén legyen szálloda. Most csak panziók, vállalati üdülők és hétvégi házak töltik be a szállásadás lehetőségét. Egy spanyol céggel szerződést kötöttünk: a településünket közösen próbáljuk még vonzóbbá tenni. Tiszakécske város önkormányzatának százszázalékos tulajdona ez a terület. A Tisza partján ezzel együtt több mint 13 hektár van, amely alkalmas arra, hogy szállodák, panziók, vendéglátó egységek épüljenek. Ugyanitt található egy termálkút is. Ez a víz jelenleg csak fűtésre szolgál – sorolja a kitűnő adottságokat a polgármester.

Tiszakécskén évtizedek óta termálvízzel fűtik az iskolát, a gimnáziumot, egy óvodát és a diákotthont. A kút az önkormányzat tulajdonában van, a víz olyan rétegből származik, ahol kiváló gyógyvizek vannak.

– Ha befektetőt találnánk a szálloda megépítésére, akkor az önkormányzat termálvizet is tudna a működéséhez biztosítani. Nagyon szép környezetben, a Tisza kanyarulatában fekszik ez a terület, a sportpálya mellett, és akár a sportpályával együtt is lehetne hasznosítani – sorolta tovább az adottságokat.

Tiszakécske nemcsak az idegenforgalom területén várja a befektetőket. A város önkormányzata és helyi vállalkozók is rendelkeznek olyan szabad ingatlanokkal, amelyek kiváló ipari területek lehetnek és mindezt rendkívül kedvező áron tudnák a befektetők számára biztosítani.

– Nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy Tiszakécske közel van Kecskeméthez és csak harminc kilométerre fekszünk a leendő Mercedes-gyártól. Tiszakécskén és környékén több mint ezer munkanélkülit tartanak nyilván, a többségük korábban szakmunkásként vagy betanított munkásként dolgozott. Tehát elsősorban olyan befektetőket várunk, akik nekik tudnának munkát biztosítani.

Kovács Ernő polgármester a közeljövő legfontosabb feladatát a munkahelyteremtésben látja. Bizakodó, hisz a város kitűnő adottságaiban és az itt élők tehetségében.