Hirdetés

Papokkal ketrecharcklubba menni vagy beszélgetni a hitről egy focimeccsen? Ez is lehetséges, legalábbis Berecz Péter, a Szólj Be a Papnak! nevű eseménysorozat szervezője szerint. A kötetlen beszélgetésen különböző felekezetű egyházi személyek vesznek részt, akiknek aztán a közönség is tehet fel izzasztó és a provokatív kérdéseket – ajándék sör mellett. De miért volt szükség egy ilyen alulról jövő rendezvény megszervezésére?

– A mi generációnk tagjai közül ma már kevesen járnak templomba, ezért fordítottuk meg a logikát: ha a Mohamed nem megy a hegyhez, akkor a hegy megy Mohamedhez – mondja lapunknak Berecz Péter, aki többedmagával 2017-ben kezdett „kocsmamisszióba”, és azóta is olyan fiatalos helyszínekre szervezik az eseményeiket, mint az italozók, a fesztiválok, utcai rendezvények vagy akár egy óriáskerék. A társszervezők jellemzően lelkes, templomba járó emberek, akik küldetésüknek tekintik az egyházi élet felpezsdítését.

– A fiataloknak nem Istenből van elegük, hanem az egyházi személyekből mint közvetítőkből. Azt érzékeljük, hogy továbbra is bennük lapulnak a kérdések, a lelki igény, amit kinyilatkoztatnának a világnak, ha lenne rá fogadókészség. Biztatni kell a fiatalokat, hogy részt vegyenek ezeken az alkalmakon, ezért fontos az, hogy mi ott legyünk. Ha mindenki kicsit több időt szánna rá, gyakrabban jönnének létre ilyen többórányi beszélgetések – véli Berecz Péter.

A Szólj Be a Papnak! már több mint száz beszélgetést tudhat maga mögött öt év alatt, amelyet országszerte, többek között Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten vagy Dunaújvárosban tartottak. Az utóbbi időben külhonban is megfordultak, például Szatmárnémetiben és Nagyváradon, ahol jellemzően ötven-száz érdeklődő előtt beszélgettek papokkal.

Korábban írtuk

– Az események megszervezésével az is a célunk, hogy lerántsuk a leplet a manapság divatos valláspótlékokról, mint amilyen a szurkolói vagy celebritáskultúra, megértessük a diáksággal, hogy valójában életük szerves részét képezi a hit, noha sokan igyekeznek különböző módokon, például a tudománnyal lefojtani. Erről is tartottunk rengeteg előadást a tömegpszichológia témakörében, és a videójáték-függőség is szóba került már – mondja Berecz.

A szervezők azért is választanak többek között ketrecharcosklubot vagy lovas tanyát helyszínül, mert nemcsak a város, hanem az extrém környezet is sokat hozzátesz a beszélgetések hangulatához. Egy idő után ismertté válnak ezek a programok az ilyen klubokban.

– Vannak olyan „törzsvendégeink”, akik – részben az eseményeink hatására – ma már templomba járnak és önkéntes munkákat vállalnak. Azt tapasztaljuk, hogy a beszélgetések nagy hatással vannak a közönségre, és reméljük, hogy sokan másképp tekintenek majd a vallásra ezek után – teszi hozzá a szervező.

Az Egyház és fiatalok című mellékletünk további cikkei ide kattintva olvashatók.