Fotó: MTI/Kovács Attila, archív

Gödöllőn egyelőre azért nem épül meg a 4,6 milliárdos uszoda, mert Gémesi György a Nemzeti Vagyonkezelő hívását várja.Kell-e uszoda Gödöllőnek, vagy sem? A kérdés látszólag egyértelmű. A kampány kellős közepén, a saját útját járó Gémesi György városában mégsem olyan egyszerű a helyzet.

Személyeskedéstől sem mentes, hosszú vita után Gödöllő önkormányzata úgy döntött, hogy nem dönt semmiről. Valahogy így foglalhatnánk össze a mai, maratoni képviselő-testületi ülés legjobban várt ügyével, a helyi uszoda megépítésével kapcsolatos eseménytörténetet. Az ülés előtt a fő kérdés az volt, hogy Gémesi György polgármester és a mögötte álló testületi többség támogatja-e az elmúlt harminc évben az önkormányzati választási kampányokban rendre megígért, de ilyen-olyan okok miatt eddig meg nem valósuló fejlesztést.

Nos, támogatja is, meg nem is. Reggel nyolc órakor, amikor élénk médiaérdeklődés mellett Gémesi megnyitotta az ülést, bennünket, újságírókat – szemmel láthatóan feszült hangulatban – külön is üdvözölt. Hogy jelenlétünknek vagy valami másnak köszönhető, nem tudjuk, de a gödöllői polgármester hosszasan vázolta a költségvetéssel kapcsolatos problémáit, beszélt arról, hogy a város nagyon nehéz helyzetben van, hogy a források elapadtak, a saját tartalékok pedig kimerülőben vannak.

A kissé egyoldalú testületi ülés hangulata akkor változott meg, amikor megérkezett Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki tanácskozási joggal hozzászólhatott a vitaponthoz. Innentől kezdve nagyjából másfél órán át Gémesi György és Vécsey László külön szócsatát vívott, amelyet csak időnként szakítottak meg a testületi képviselők békítő, konfrontatív vagy éppen semleges hangvételű felszólalásai.

Gémesi György szerint az a tény, hogy állami pénzből, 4,6 milliárdos ráfordítással uszodát építenének Gödöllőn, nem a város kompetenciája. „Semmi közünk hozzá” – nyomatékosította a polgármester, majd arról beszélt, hogy a beruházó nem kereste meg őket, fogalmuk sincs, milyen beruházás zajlik, nem ismerik a részleteket. Megnyugtatta azonban a jelenlévőket, hogy ő személy szerint is szeretne uszodát, mert régebben sokat és rendszeresen úszott, és szó sincs fejlesztésellenességről, mindössze tájékoztatást várnak az ügyben.

Vécsey László viszont azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetért az önkormányzat a felelős. A beruházáshoz szükséges telekalakítást ugyanis Gémesi testületi többsége úgy intézte, hogy az uszodának helyet adó állami földterületből 1855 négyzetméter területet elvett. A fideszes politikus emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat nem akart fizetni ezért, az állami vagyonkezelő pedig nem adhatta át ingyen, hiszen nem kötelező önkormányzati feladat ellátása céljából igényelték a területet.

Valódi patthelyzet. Vécsey László szerint egyértelmű, kinek kellene lépnie: az önkormányzatnak, mégpedig nagyon sürgősen, hiszen ha nem rendelkeznek a terület átadásáról, akár ingyen, akár egy kisebb jelképes összegért, akkor az egész beruházás veszélybe kerül.

– Akár már ma is lehetne uszoda, ehelyett hét hónapja állnak a gépek – tette hozzá Vécsey László, és konstruktivitást, együttműködési szándékot kért a polgármestertől, hiszen – mint mondta – ebben az ügyben csakis a gödöllőiek érdekeit szabad és kell nézni.

Gémesi György hosszú, több részletben előadott monológjában számtalan ellentmondásba keveredett. Először elpanaszolta, hogy nincs pénzük, gyakorlatilag alig vannak városi tartalékok (Vécsey László szerint a lekötött papírokkal együtt közel 3 milliárdja van Gödöllőnek, Gémesi György azonban csak 400 milliót ismert el). A polgármester nem sokkal később váratlanul kijelentette, hogy ha szükséges, mégis akad pénz a beruházást elősegítendő, de szóba hozta az ingyenes átadhatóság kérdését is.

Ezen a ponton több jelen lévő újságíró is elveszítette a fonalat: a határozat elfogadása után, immáron a kávéautomata mellett hosszasan tanakodtunk, hogy pontosan mire is gondolhatott Gémesi György. A legvalószínűbb, hogy miután ennek az uszodának az ötlete nem tőle származik, és a tekintélyes summát sem ő teremtette elő, sértett hiúságból vagy közömbösségből eddig egyszerűen tudomást sem vett a projektről, ezért a beruházás hét hónapos késedelmet szenvedett.

Könnyen meglehet tehát, hogy mire a gödöllői önkormányzati testület rendkívüli ülésen, vagy valamilyen más módon végre zöld utat ad az uszoda építésének, a város elesik a lehetőségtől. Ami azért volna fájó – mondta immáron a testületi ülés után Vécsey László –, mert a kormány az ellenkező politikai „színű” Gödöllő több fontos fejlesztésére, így erre is zokszó nélkül adott pénzt, bizonyságául annak, hogy semmiféle politikai nyomás nincs a hazai önkormányzatokon.

(szentesi)