A magyar kultúra, a hungarikumok, a gasztronómia és az ünnepi szokások jegyében szerveződő vásáron 130 árus vesz részt, akik megújult faházakban várják az érdeklődőket.

A fesztivál egyik különlegessége, hogy idén először díszvendége is van az ünnepváró vásárnak. A belga nagykövetség részvételével külön belga pavilonokban ismerkedhetnek meg a látogatók az ország ízletes söreivel, csokoládéival, karácsonyi díszeivel – mondta el a karácsonyi forgatagot megnyitó beszédében Jo Indeku, Belgium budapesti nagykövete.

A Vörösmarty téren sétálók Belgiumhoz kapcsolódó kvízt is kitölthetnek, mellyel tesztelhetik az országról szerzett ismereteiket és apró ajándékokra is szert tehetnek.

Tarlós István főpolgármester beszédében felhívta a figyelmet a karácsony előtti időszak jelentőségére, érzelmi telítettségére, amelyet a Vörösmarty téri ünnepi vásár illataival, ízeivel és fényeivel tovább erősíthet látogatóiban.

A szokásos kenyérlángos, kürtős kalács, kolbász és forralt bor mellett idén először helyet kapnak a magyar ünnepi ételek, köztük a káposzta, a bejgli és a hal is. Az óriás fenyőfa tövében művészeti szakiskolák által elkészített betlehemi jelenet fogja várni a látogatókat advent első vasárnapjától.

A lappföldi Mikulás december 6-án ismét Budapestre látogat, hogy néhány órát eltöltsön a téren a magyar gyerekekkel.

A szokásos kalendárium helyett a Gerbeaud Ház épületén varázslatos fényjáték kap helyet, amelynek ünnepélyes bemutatójára november 27-én este hat órakor kerül sor. A látogatók azután minden nap 18 és 20 óra között nézhetik meg a műsorszámot.

A délelőtt 10 órától este nyolcig látogatható vásár történetében először a Vörösmarty téren is fellobban a Béke lángja, amely cserkészek jóvoltából élő láng formájában érkezik december 11-én a fővárosba a betlehemi Születés-templomából. Az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtását minden vasárnap egy különleges flash-mob akció fogja kísérni.

Tarlós megemlítette a Máltai Szeretetszolgálatnak A kis gyufaárus lány című mese által inspirált jótékonysági akcióját: a látogatók gyufásdoboz vásárlásával segíthetik a rászoruló gyerekeket. A kezdeményezéssel összhangban egy kiállítás is nyílik a téren felállított játszóházban, ahol óvodások és kisiskolások a mesét életre keltő faliképeit mutatják be.

(MTI)