Hoffmann Rózsa az Országházban arra az újságírói kérdésre, hogy miért nyújtotta be lemondását, azt válaszolta: akkor fog erről a kérdésről nyilatkozni, ha beszélt a miniszterelnökkel, addig nem. Arra, hogy mire számít, elfogadja-e Orbán Viktor a lemondást, úgy reagált: „arra számítok, hogy beszélni fogok vele”. Az a kormányfőtől függ, nem pedig tőle, hogy mikor lesz ez a megbeszélés – tette hozzá.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke, Pokorni Zoltán nem kívánta kommentálni újságíróknak a lemondás felajánlásáról szóló hírt. Arra a kérdésre azonban, hogy ha Orbán Viktor felkéri, elvállalja-e az államtitkári posztot, nemmel válaszolt a Fidesz alelnöke. (Pokorni Zoltán május végén az MTI-nek adott interjúban is kijelentette, sem oktatási államtitkár, sem miniszter nem kíván lenni.)

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ugyancsak újságírók előtt – megerősítve az MTI-nek hétfő délelőtt adott nyilatkozatában foglaltakat – úgy fogalmazott: egy folyamatos, szervezett támadásra reagált az oktatási államtitkár, szerinte kissé elhamarkodottan. Hozzátette, abban reménykednek, hogy a miniszterelnök nem fogadja el a lemondást. „Hoffmann Rózsát a végletekig támogatjuk, a döntését ebben az estben nem” – mondta.

Arra, hogy van-e koalíciós feszültség az ügy miatt, kijelentette: feszültség eddig sem volt, ettől sem lesz, és reményeik szerint ezután sem.

Arra a felvetésre, hogy ha Orbán Viktor elfogadja a lemondást, ismét a KDNP jelöli-e az oktatási államtitkárt, Harrach Péter azt válaszolta: erről még nincs szó, és remélik, nem lesz szükség új jelölésre.

Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa is nyilatkozott az ügyben, újságíróknak úgy értékelve Hoffmann Rózsa lépését, hogy az államtitkár körül elfogyott a levegő, és a miniszterelnöki döntéstől függetlenül érezni lehet, hogy összeveszett mindenkivel, szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel és saját politikustársaival is. „Nem vagyok benne biztos, hogy elengedi” – vélekedett Orbán Viktor leendő döntésével kapcsolatban az ellenzéki képviselő.

(MTI)