Ha tombol a hőhullám, ne hagyjunk állatot az autóban – figyelmeztetnek az állatvédők.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Amikor a szabadban a hőmérséklet 20 fok fölé emelkedik, az autóban a belső hőmérséklet az üvegház hatás miatt akár 60-70 fokra is felemelkedhet. Néhány perc alatt ez a hőfok az élőlényekben olyan mértékű hőtorlódást eredményezhet, amely az állat pusztulását okozza – ismertette Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A gépjárműben hagyott háziállat ilyen formán való pusztulása állatkínzás, amiért akár három évig terjedő börtön is kapható. Az elmúlt években a „csak beugrottam néhány percre a boltba” vagy „nem gondoltam, hogy ez történik” következményeként váltak alapvetően felelős gazdik állatkínzásos bűncselekmények vádlottjaivá – mutatott rá a vezető.

Seres Zoltán azt javasolja, hogy gépjárművel csak úgy vigyen a gazda magával állatot, ha abban parkoláskor üzemeltethető légkondi van, vagy a célállomáson, ahová mennek, vihető be házi kedvenc is.

Ha mégis megtörtént a baj, azaz valaki gépjárműben szenvedő állatot lát, hívja a www.ebangyal.hu weboldalon elérhető állatvédőket vagy a 112-es segélyhívó számon a katasztrófavédelemtől kérjen segítséget.