Fotó: MTI/Kovács Attila, archív
Hirdetés

Hohn Krisztina (LMP) kifejtette: aggódnak az önkormányzatok mozgásterének szűkítése miatt, azért, mert sok intézkedés sújtja őket. Holott az önkormányzatok fontos szerepet játszanak a helyi társadalom életében – vélekedett.

A képviselő problémaként említette, hogy évek óta elmarad a köztisztviselők béremelése, a közalkalmazotti bértábla siralmas állapotban van, nincsenek megfizetve a szociális területen dolgozók, és a közmunkaprogramban résztvevőknek több segítségre lenne szükségük.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta: az önkormányzatok valóban fontos feladatokat látnak el, és az elmúlt tíz év kormányzásának fontos eredménye volt, hogy új törvényt fogadtak el róluk. Emellett új finanszírozási rendszert léptettek hatályba, amely a korábbiakhoz képest stabilabb, kiegyensúlyozottabb önkormányzati gazdálkodást, eredményesebb feladatellátást tett lehetővé – mutatott rá.

Korábban írtuk

Emlékeztetett: az adósságrendezés is fontos lépés volt, ez olyan megkönnyebbülést jelentett az önkormányzatoknak, amely új lendületet adott a feladataik ellátására. A költségvetési javaslatban pedig 118 milliárd forinttal több forrás jut az önkormányzatoknak, erre a jelentős emelkedésre nyugodtan lehet építeni – fogalmazott.