Az emberek válaszokat várnak Botka László Szeged MSZP-s polgármesterétől arra, hova vándorolt a Szeviép-ügyben eltűnt 11 milliárd forint és ebből mennyi pénz ment az MSZP pártkasszájába – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője Szegeden.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Botka László és az MSZP vezetése valószínűleg tudhatja, hogy hova tűnt az a 11 milliárd forint, amellyel a Szeviép adósa maradt alvállalkozóinak – mondta a politikus az építőipari cég egykori székháza előtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen egy „Botka-botrány” feliratú molinóval megjelent a Fidesz és a KDNP néhány aktivistája is.
    
A székházban – amelyet Botka László adott át – működött „az MSZP pénzmosó cége”, az az építőipari vállalkozás, amelyet a szegedi polgármester és a szocialista vezetők uniós támogatásokkal és megrendelésekkel tömtek ki – mondta a képviselő. Hozzátette: a cég vezetői, akik az avatóünnepségen Botka László mellett álltak, „ma gyanúsítottak ebben a korrupciós ügyben”.
    
A Szeviép azzal, hogy nem fizette ki alvállalkozóit, több száz kis- és közepes vállalkozást tett tönkre, vitt csődbe – hangsúlyozta Hollik István.
    
A jelek szerint az MSZP pártkasszájával volt összekötve ez a cég, a 2010-es kampány előtt tízmilliós nagyságrendben „talicskázták ki” a pénzt, és a szálak erősen a szocialistákhoz vezetnek – mondta a politikus.
    
„A Botka-botrány korrupciós gépezete” hasonlóan működött, mint „az ellopott metrópénzek” esetében. A metróbotrányban az MSZP-SZDSZ-es fővárosi vezetés közreműködésével „166 milliárd forintot loptak el a fővárosiaktól”. Szegeden pedig Botka László városvezetése alatt 11 milliárd forint kárt okoztak a helybélieknek és a ki nem fizetett alvállalkozóknak – közölte a képviselő.
    
Hollik István szerint fontos tisztázni, hogy az ügyben mi a szerepe Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselőnek, akinek közös cége volt a Szeviép egyik vezetőjével.
    
Az eddigi információk alapján úgy fest, hogy a milliárdok a szocialisták emberein keresztül végül az MSZP pártkasszájában landoltak – mondta a kormánypárti politikus, hozzátéve: nehéz elképzelni azt, hogy Botka László erről mit sem tudott volna, hiszen a cég egy fillér támogatást nem kapott volna, ha nem a szocialista politikus irányítja a Tisza-parti város.
    
Haág Zalán, a KDNP szegedi frakcióvezetője újságírói kérdésre kifejtette, valótlan az az állítás, hogy a szegedi önkormányzatnak nem volt semmilyen szerződéses kapcsolata a Szeviéppel. A vállalkozás – konzorciumi tagként – több helyi beruházás kivitelezőjeként dolgozott, és városi tulajdonú cégekkel is üzleti kapcsolatban állt.

MTI