Sean Hoare korábban a botrányt okozó egykori vasárnapi brit bulvárlap, a nemrégiben felszámolt News of the World, illetve hétközi testvérlapja, a The Sun tudósítója volt, elsősorban a showvilág pletykáira szakosodott.

Ő vetette fel először nyilvánosan még tavaly – először a New York Timesnak, azután a BBC-nek és a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott interjúkban -, hogy Andy Coulson, a News of the World volt főszerkesztője tudott a lap által alkalmazott mobiltelefon-feltörésekről és -lehallgatásokról.

Coulson a korábbi lehallgatási botrányok miatt távozni kényszerült a News of the World éléről, ám később David Cameron jelenlegi brit miniszterelnök Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatója – vagyis a kormányfő sajtófőnöke – lett. Cameront emiatt a sajtóetikai botrány két héttel ezelőtti kirobbanása óta heves bírálatok érik az ellenzék részéről.

Különösen kényessé teszi a konzervatív párti miniszterelnök helyzetét, hogy a News of the World körül kirobbant, minden eddiginél súlyosabb mobiltelefon-lehallgatási ügyben a múlt héten Coulsont is őrizetbe vette a Scotland Yard.

Sean Hoare-t – aki korábban Coulson beosztottja és jó barátja volt – lakásában, London egyik északnyugati elővárosában, Watfordban találták holtan.

A rendőrség szerint halálával kapcsolatban – jóllehet annak oka egyelőre nem ismert – „nincsenek gyanús körülmények”. Hoare-ról közismert volt, hogy korábban súlyos alkohol- és drogproblémái voltak, és emiatt egészségi állapota is megrendült. Az újságírót italozása és kábítószer-fogyasztása miatt évekkel ezelőtt elbocsátották a News of the Worldtől.

Hoare tavaly a BBC televízió Panorama című riportműsorának azt mondta, hogy a News of the Worldnél „járványos mérteket öltött” a hírességek és más közéleti személyiségek mobiltelefonjainak feltörése és lehallgatása, és őt személyesen Andy Coulson utasította ilyen eljárásra.

Coulson annak idején határozottan cáfolta ezt, kijelentve: még arról sem volt tudomása, hogy a News of the Worldnél ilyen módszerekhez folyamodtak információszerzés céljából.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát az robbantotta ki, hogy nemrégiben kiderült: a News of the World – sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében – néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Ez azonban csak betetőzte a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb – a botrány kipattanása után szinte azonnal megszüntetett – vasárnapi bulvárlapjának telefonlehallgatási botránysorozatát, amelynek ügyében már 2006-ban rendőrségi vizsgálat folyt, és a lap egyik volt udvari tudósítóját, valamint az általa felbérelt magándetektívet – aki a királyi család több tagjának mobiltelefonos üzenetrögzítőjét is feltörte – börtönbüntetésre ítélték.

A most kirobbant újabb súlyos botrány ügyében eddig tíz embert vettek őrizetbe, köztük – Coulson mellett – Rebekah Brookst, aki korábban szintén a News of the World főszerkesztője volt, múlt heti lemondásáig pedig Rupert Murdoch sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó vállalkozásának, a News Internationalnek a vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

(MTI)