Kedden a KDNP azt a döntést hozta, hogy távozik az EPP-ből és annak frakciójából, mivel nem tud azonosulni a párt háborús doktrínájával, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba.

Hirdetés

Hölvényi György elmondta, hogy a Fidesznek az EPP-ből három éve történt kilépése után a KDNP „nagy kompromisszumok árán együtt tudott működni a néppárttal, azonban mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amilyet semmilyen szempontból sem lehetett tolerálni”.

Véleménye szerint az EPP-nek politikai szükségszerűség, hogy növelje tagjainak számát, azonban a magát kereszténydemokratának tartó párt túllépett saját értékein, és „sodródott az árral”. Példaként hozta fel, hogy a frakción belül nem lehet már a családügyekről beszélni, az utóbbi időben „a béke szót sem lehetett kimondani”, továbbá a genderkérdésekről sem lehetett nyíltan vitatkozni.

Mint mondta, kereszténydemokrata politikusként saját munkáját továbbra is következetesen, ezen értékek mentén fogja folytatni.

Korábban írtuk

„Óriási kihívások vannak a családdal, nemzettel, környezetvédelemmel, mondhatjuk így, hogy a teremtésvédelemmel és általában az emberi méltósággal kapcsolatban, de az Európai Parlament ahelyett, hogy európai megoldásokat találna, baloldali ideológiától túlfűtött, egyirányú kommunikációt folytat” – tette hozzá.

A képviselő szerint a legfontosabb, hogy találni kell egy, a kereszténydemokrata értékekhez nagyon közel álló politikai csoportosulást, hogy a munka folytatódhasson. „Nagyon sok olyan kérdés van, amelyre hiányoztak a kereszténydemokrata válaszok, és ezt az űrt kalandorok próbálják betölteni. Ennek kell tulajdonképpen európai szinten és adott esetben nemzeti szinten is gátat szabni” – jelentette ki.

A KDNP-s képviselő arra is kitért, hogy az EPP a választások relatív győzteseként a legfontosabb tisztségekért küzd most az EU-ban, és a baloldalnak ezekért cserébe konkrét ideológiai követelései vannak, így a néppárt feláldozza alapvető értékalapú politikáját.

„A baloldal a legkeményebb ideológiai alapú kompromisszumokat akar, és ezen az oltáron áldozta fel az EPP a kereszténydemokrata, konzervatív és adott esetben még a liberális jellegét is” – jelentette ki Hölvényi György.