Hirdetés

A párt Giesswein Sándor nevét viselő, a lakiteleki Hungarikum Ligetben zajló szakmai összejövetelén tartott sajtótájékoztatón Latorcai Csaba elmondta: a KDNP vezetősége a béke érdekében született döntés értelmében arra kérte Hölvényi Györgyöt, ismertesse az Európai Parlamentben a magyar Országgyűlés pénteken elfogadott „békéért kiáltó”, békepárti határozatát, amely az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából született. És tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata alapító atyák örökségéhez, és álljon át a háború oldaláról a béke oldalára – tette hozzá.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a találkozó fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a kereszténydemokrácia fontos értéket képvisel a magyar politikában. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója 19 képviselőjével a második legerősebb képviselőcsoport jelenleg az Országgyűlésben.

A lakiteleki szakmai összejövetelen a résztvevők megfogalmazták, hogy bármilyen nehéz gazdasági helyzet ellenére is kiemelt jelentősége van a családtámogatások szélesítésének, de a legfontosabb most a béke kérdése – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy az Európai Unió fundamentumát kereszténydemokrata politikusok rakták le, hiszen az európai együttműködés atyjai Konrad Adenauer, Robert Schuman és Alcide De Gasperi voltak. A második világháborút lezárandóan azért foglaltak állást a béke mellett, mert látták, hogy a háború milyen borzalommal jár – fogalmazott.

Simicskó István szerint az Európai Unió jelenlegi vezetői, a brüsszeli politikusok azonban teljesen elfordultak a kereszténydemokraták által képviselt eszmeiségtől és ideológiától, és kifejezetten a háborúpártiságukról tesznek nap mint nap tanúbizonyságot.

Nem beszélnek béketervről, ehelyett „brüsszeli háborús forgatókönyveket lehet látni, amely súlyos hiba” – tette hozzá.

A KDNP frakcióvezetője szerint a magyar kormány a tűzszünet mielőbbi elrendelése és az azt követő béketárgyalások megkezdése mellett áll ki, mert „csak ez hozhatja közelebb a békét mindannyiunk számára”.

Az újabb és újabb fegyverek szállítása az ukrán hadseregnek csak tovább szélesíti a háború kiterjedését és pusztítását. Még több ember hal majd meg – tette hozzá.

Mint mondta: szomorúan tapasztalták, hogy a magyar baloldal nem fogadta el pénteken azt a békepárti határozati javaslatot, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselői nyújtottak be. Egyre inkább egyértelművé válik, hogy a háborúpártiság mellett tesznek tanúbizonyságot, hiszen nem a békét akarják – tette hozzá. A Momentum pedig részt sem vett a vitában, amely igen sajnálatos, hiszen alapvetően azért kerültek be egy baloldali összefogás listájáról, hogy képviseljék az őket megválasztókat, de még erre sem voltak képesek – fogalmazott a politikus.

Simicskó István hangsúlyozta, hogy a magyar kormány békepárti álláspontja hiteles, és az egyetlen járható út.

Hozzátette: a kereszténydemokrata politikusok arra emlékeztetnek, hogy a béke iránti vágy motiválta a második világháborút követően az Európai Unió létrehozását, és most is azt szeretnék, ha ilyen irányú változás következne be Brüsszelben.

Mint mondta: bíznak benne, hogy az európai parlamenti választásokat követően lesz egyfajta átrendeződés és egyre több kereszténydemokrata, a békét szerető politikus kerül a brüsszeli vezetésbe is.

Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: a szolidaritás érdekében született döntésük értelmében a húsvét közeledtével a KDNP tartós élelmiszergyűjtési akciót indít, amelyre az adománygyujtes@kdnp.hu címen lehet jelentkezni.

Mint mondta: „Magyarországon nyugodt lélekkel lehet készülni a legnagyobb keresztény és családi ünnepre, de tőlünk akár néhány száz kilométerre nem jut kenyér a családok asztalára”. Több ezer olyan család van ugyanis Ukrajnában, ahol a családfő a háború áldozatává vált vagy a családtagok elveszítették munkalehetőségüket – tette hozzá.

A Giesswein Sándor nevét viselő szakmai összejövetel Lakiteleken a kereszténydemokrata vezetők, a KDNP alapszervezeteinek több mint 250 vezetőjének részvételével zajlik.

Giesswein Sándor papként, pápai prelátusként képviselte a keresztényszociális eszméket, majd az I. világháború idején egyre következetesebben békepárti lett, és a keresztény humanizmus szellemében támadta a terrort, a faji megkülönböztetést és a társadalmi igazságtalanságokat.

Korábban írtuk