Jelentős tartalékokat lát a költségvetésben a Szabad Demokraták Szövetsége. A párt a 2007-es költségvetési év végén 70-80 milliárd forintos adócsökkentést javasolt, a szocialisták azonban nem támogatták az elképzelést. A költségvetés végül a hiány 320 milliárd forinttal lett kevesebb a tervezettnél – mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politikus szerint nem a szabad demokraták érdeke, hogy ne legyenek előrehozott választások. Bár a közvélemény-kutatások szerint a pártnak sem jönne jól egy ilyen voksolás, Horn Gábor úgy véli, az ilyen felmérések eredményeiből nem lehet pontosan következtetni arra, hogyan végez majd a párt.

Az SZDSZ ügyvivője hangsúlyozta: az országnak nem érdeke egy olyan választás, ahol a kétpárti parlamentben kétharmados Fidesz-többség jön létre.

Az országnak az sem érdeke, hogy ne történjen semmi; márpedig az MSZP most erre készül Gyurcsány Ferenc vezetésével – fűzte hozzá Horn Gábor, megjegyezve: alapvető kérdésekben nem történnek változások.

A szabad demokrata ügyvivő szerint nincs értelme annak, hogy a párt előzetes megállapodást kössön a kormánnyal vagy az MSZP-vel arról, hogy milyen adótörvényeket támogat, annak ugyanakkor lehet, hogy az SZDSZ megossza a kérdésről vallott elképzeléseit a többi parlamenti párttal.

Az a fajta következetes és elvszerű politika, ami nem ad nagyobb mozgásteret az érintettek számára, csak nehezen követhető és nem vezet sikerre – mondta Horn Gábor a Szabad Demokraták Szövetsége által képviselt álláspontra.

Nyitottabbnak kell lennünk: amikor azt mondjuk, hogy egy következetes adóreformra van szükség, komolyan gondoljuk, de ennek kereteiről lehet és kell egyeztetni – hangsúlyozta a szabad demokrata ügyvivő.

Horn Gábor hozzáfűzte: ha elfogadható költségvetés és adótörvények kerülnek az asztalra, az SZDSZ meg fogja szavazni azokat. A politikus ugyanakkor megjegyezte: a kormánypárti nyilatkozatokból kiderül, hogy a javaslatokban valószínűleg nem szerepelnek majd e, számukra elfogadható elemek.

(inforadio.hu)