Hirdetés

Hornung Ágnes azt hangoztatta, hogy az elmúlt 13 évben Európa egyik legszélesebb családtámogatási rendszerét építette fel a kormány, a családbarát kormányzás azonban nemcsak a családtámogatások rendszerében, hanem a családi élet értéket felismerő munkáltatói szemléletmód erősítésében is előrelépést jelent.

A kormány döntéseinek mozgatórugója 13 éve ugyanaz: a vágyott gyerekek megszületését ne korlátozza anyagi vagy munkahelyi nehézség – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, ennek érdekében 2010-hez képest tavaly már háromszor annyi forrást biztosítottak a családok támogatására, és még a nehéz gazdasági helyzetben is tovább tudták bővíteni a rendszert: januártól a 30 év alatti anyák mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól, a szintén 30 év alatti, a tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követően gyereket vállaló nőknek elengedik a teljes diákhitel-tartozását, és megmaradt a 25 év alatti fiatal munkavállalók szja-mentessége is.

Hornung Ágnes a támogatási elemek közül még kiemelte a „magyar modellt fémjelző”, 10 millió forintos babaváró támogatást, amely az elmúlt két évben mintegy 100 ezer gyerek megszületéséhez járult hozzá.

Szuromi-Kovács Ágnes, a védjegyet alapító Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arról beszélt, hogy négy évvel ezelőtt kezdték el kiosztani a Családbarát hely tanúsítványokat, azóta az elismert munkahelyeken keresztül több mint 300 ezer magyar munkavállalóhoz értek el a családbarát szolgáltatások.

A tanúsítvánnyal rendelkező munkáltatóknak ingyenes tanácsadási lehetőséget is biztosítanak, ezáltal még több jó gyakorlattal bővülhet a munkahelyek repertoárja – fűzte hozzá az ügyvezető. Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy az elmúlt években globálisan is előtérbe került a munkahely és a magánélet egyensúlya, de a cégnél már évszázados hagyománya van ennek; a cég már alapítása óta szeretné támogatni a dolgozókat nemcsak a szakmai fejlődésükben, hanem a jóllétükben is.

Úgy fogalmazott, a világ több mint 50 országában csaknem 13 ezer dolgozó felelős munkáltatójaként nemcsak az innovációra, nemcsak a nemzetközi versenyben való helytállásra kell odafigyelniük, hanem felelősséggel tartoznak a kollégáikért és rajtuk keresztül azok családjáért is. Orbán Gábor a cég családbarát gyakorlatai közül megemlítette a két vállalati óvodát, a gyest és gyedet kiegészítő, valamint az iskolakezdési támogatást, a magánegészségügyi szolgáltatásokat, a családi napot és az ingyenes sportolási lehetőséget.

Korábban írtuk