Brüsszel egyre kockázatosabb ötletekkel áll elő, azonban továbbra is kínosan kerüli a legkézenfekvőbb és legveszélytelenebb megoldást: az európai szén-dioxid kvótarendszer ideiglenes felfüggesztését – fogalmazott az energetikai szakértő.

Hirdetés

Hortay Olivér kifejtette: a kvótarendszer lényege, hogy az energiatermelőknek a kibocsátott szén-dioxid után kvótákat kell vásárolniuk, ami mesterségesen megemeli a szennyező technológiák költségeit. Majd hozzátette: a piacon rendelkezésre álló kvóta mennyiségéről az EU dönt, így a kínálat fix és az árat a kereslet határozza meg.

A rendszert akkor vezették be, amikor Európában energia- és kapacitásbőség volt, így az intézkedések hatására a termelés – az energiaárak jelentősebb emelkedése nélkül – a tisztább technológiák irányába mozdulhatott – magyarázta a szakértő.

Ma azonban Európában energiahiány van, így az ellátás biztosításához minden lehetséges erőművet – köztük a széntüzelésűeket is – hadrendbe kell állítani – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Majd kiemelte:

a kvótarendszer tehát egyrészt elvesztett a motiváló erejét, hiszen rövid távon már nem lehet válogatni a technológiák között, másrészt egy negatív spirált indított be. Nőnek az energiaárak, ezért egyre több drága, régi és szennyező erőmű indulhat újra.

Az új egységek szén-dioxid-kibocsátása növeli a kvótakeresletet, ami felfelé hajtja a kvótaárakat és emeli az erőművek termelési költségeit.

A terheket az erőművek áthárítják a fogyasztókra, így az energiaárak tovább növekednek és minden kezdődik elölről

– mutatott rá a szakértő.

A teljes cikk elolvasható a Híradó oldalán, IDE kattintva!