A hortobágyi tűzszerészbaleset ügyében indított vizsgálatok semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapítottak meg – jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta, a bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet.

A vizsgálati jegyzőkönyvet idézve közölte: a katonák az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeztek. A járőrparancsnok egyértelműen és pontosan azonosította be a bombát, helyesen határozta meg annak hatástalanítási módszerét. A talált bombatípust ismerték, a hatástalanítás során nem történt mulasztás. 

A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg mulasztást – emelte ki a vezérezredes.

MTI

Fotó: MTI