A legegyszerűbb megoldást választotta a főpolgármester a BKV felügyeletének megoldására. A másik MSZP-s alpolgármesternek adta a jogot Hagyó Miklós helyett. Egyelőre a régi felügyelőbizottság és igazgatótanács van hivatalban.

Egy részmegoldás már született: Demszky Gábor délután döntött, és Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-helyettest bízta meg a BKV szakmai felügyeletével. A főpolgármester közölte, miután a koalíciós szerződésben az áll, hogy ez a terület a szocialistáké, munkáltatói jogköréből adódóan hozza meg ezt a döntést.

Vita volt azonban az MSZP és az SZDSZ között. A szocialisták azt szerették volna, ha a szabad demokraták veszik át ezt a területet. Azt Demszky Gábor is elismerte, hogy Horváth Csabának az MSZP döntésére és felhatalmazására is szüksége van ahhoz, hogy elvállalja a megbízatást. Hozzátette, a polgármesterek jogállásáról szóló törvény ugyanakkor lehetővé teszi számára a munkaterület átadását.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MSZP hogyan reagál a döntésre. Steiner Pál frakcióvezetőt és az egészségügyet már most is felügyelő főpolgármester-helyettes ugyanis adásunkig nem értük el. Horváth Csaba azonban még korábban közölte, akkor vállalja el a felügyeletet, ha az MSZP is belegyezik ebbe.

A BKV szocialista felügyeletét a Fidesz rossz megoldásnak tartja. Az ellenzéki párt frakcióvezetője többször hangsúlyozta, bár Demszky Gábor politikai felelőssége sem kerülhető meg, elsősorban a fővárosi szocialisták felelősek a BKV botrányos végkielégítési ügyeiért, és a nagy összegű tanácsadói szerződések kifizetésért. Tarlós István még egy délelőtti sajtótájékoztatón közölte, azt tartaná a legcélszerűbbnek, ha a BKV-t Demszky Gábor felügyelné.

A főpolgármestertől megtudtuk azt is, bár ő javaslatot tett a felügyelőbizottság és az igazgatótanács felmentésére, jogilag csak a közgyűlés hozhat meg egy ilyen döntést. A tervek szerint a szeptember 21-i, csak a BKV-val foglalkozó rendkívüli ülés tárgyalja majd az előterjesztést. Az SZDSZ az ellenzéknek adná át a felügyelőbizottság elnöki posztját, Tarlós István szerint Vitézy Dávid Fidesz által delegált fb-tagot illeti meg a tisztség. Az MSZP viszont nem támogatja, hogy ellenzéki vezetésű legyen a testület.

(MR)