Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Hódmezővásárhelyen a Fidesz–KDNP 48 százalékkal nyert, az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok közül itt érte el a legjobb eredményt. Az ellenzék legerősebb pártja 16 százalékkal a DK lett, harmadik helyen pedig a Momentum végzett 9,2 százalékkal. A Jobbik 8,7, míg az MSZP 6,9 százalékot kapott.

A Jobbik csúfos szereplése nem érte meglepetésként a vásárhelyieket. A helyi hírportál szerint mindössze három tagja maradt a pártnak, internetes oldaluk megszűnt, képviselői helyi vagy országos kérdésekről hónapok óta nem nyilatkoznak. Havasi Katalin, a hódmezővásárhelyi Fidesz elnöke arra hívta fel figyelmünket, hogy azok a pártok kapták Hódmezővásárhelyen a legkevesebb szavazatot, amelyek Márki-Zay Péter legfőbb támogatói a városban.

– Márki-Zay Péter a Jobbik jelöltje volt, egyik fő támogatója pedig az a szocialista Botka László, akihez polgármesterként első útja vezetett. Nem tudom, Márki-Zay Péter ölelése mennyire bizonyult halálosnak, de tény, hogy az őt támogatók zuhanórepülésbe kezdtek, és olyan pártok előzték meg, amelyeknek alapszervezetük sincs a városban. A DK és a Momentum a közgyűlésben sincs jelen, teljesen láthatatlanok a vásárhelyiek számára – mondta a Demokratának Havasi Katalin.

Bár Márki-Zay Péter előszeretettel hangoztatja jobboldaliságát, a valóság ezzel szemben az, hogy MSZP-s alpolgármestert választott maga mellé. Mint ismeretes, Márki-Zay Péter tavalyi, időközi polgármesteri választási kampányának idején a várost Jobbik-aktivisták százai lepték el, kampányát személyesen segítette Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. „Jobbikos jelölt, de a Jobbik logója nélkül” – jellemezte őt Gyöngyösi Márton egy interjúban. „Márki-Zay Péter valójában a Jobbik győzködésére indult” – tette hozzá.

Politikai pálfordulás

Az EP-választások másnapján a közösségi oldalán közzétett videójában még úgy értékelte az eredményeket, mint aki nem veszi tudomásul, hogy az őt támogató pártok hatalmasat buktak a városban. Szerinte május 26-án a taktikai szavazás aratott győzelmet, és „semmiképpen nem Gyurcsány Ferenc”.

– Nem Gyurcsány győzött, ugyanis személye a kampányban háttérben maradt. Dobrev Klára a saját jogán győzött. Gyurcsányné leváltotta Gyurcsányt. Neki sikerült az, ami Orbán Viktornak kilenc év alatt nem: eltüntetni Gyurcsányt a közéletből – jelentette ki a választások eredményét elemző videóbejegyzésében.

Józanságra intette a DK és a Momentum politikusait, nehogy az eredmények hatására felrúgják a már megkötött helyi megállapodásokat. A DK szavazóinak kedélyét azzal hűtötte le, hogy szerinte azok, akik Dobrev Klárára szavaztak, nem tudják megmondani, ki áll a DK EP-listáján a második helyen, a momentumosoknak meg azzal szúrt oda, hogy vidéken nem is léteznek.

– Vásárhelyen sem a Momentumnak, sem a DK-nak nincsen bázisa – mondta ki az ellenzéki pártok számára szomorú igazságot. Hozzátette, egyetlen DK-tagot sem ismer, momentumosat pedig csak kettőt. Megemlítette, amikor Fekete-Győr András Hódmezővásárhelyen kampányolt, az Orbán-ellenes plakátot vivő teherautó mellett két momentumos volt, míg az ő szervezetének részéről húszan voltak ott. Ezzel egyértelműen üzent a helyi ellenzékieknek: Hódmezővásárhely az ő terepe, ott ő képviseli az ellenzéki egységet, ő a kakas a szemétdombon.

A hozzászólók közül többen kérdőre vonták, miért utasítja el Gyurcsány Ferenc személyét. Valaki azt írta, csalódott benne, és már nem tudja, higgyen-e neki. A DK-szavazók harcias kiállása azonnal megtette hatását. A választások után két nappal Puzsér Róbert látogatott Hódmezővásárhelyre, hogy egy nyilvános fórumon Márki-Zay Péterrel együtt értékeljék a választási eredményeket. Amikor Puzsér Róbert élesen bírálta Gyurcsány Ferencet, és azt fejtegette, hogy „őrültség lenne Orbán Viktort Gyurcsány Ferencre cserélni”, Márki-Zay Péter mentegette a bukott miniszterelnököt, igaz, nem sok sikerrel. Megjegyezte, amikor „Gyurcsányt szidtam, soha nem kellett félnem, hogy kirúgnak az állásomból”, mire Puzsér azzal vágott vissza, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester nem is élt Magyarországon, amikor Gyurcsány Ferenc kormányon volt. Mint ismeretes, Márki-Zay Péter 2004 tavaszától 2009 nyaráig Kanadában és az Egyesült Államokban tartózkodott.

Néhány nappal később már egyértelműen a Gyurcsány-híveknek hízelgett, amikor Gyurcsány Ferencet „bölcsnek” nevezte, hiszen „a már létrejött megegyezések megerősítésére és nem felrúgására buzdít”, majd külön videóbejegyzésben üzent a DK-soknak.

– Szeretném megnyugtatni azokat a DK-szavazókat, akik Gyurcsány Ferencet szeretnék miniszterelnöknek látni, hogy a Puzsér Róberttel való vitán nekem kellett megvédenem Gyurcsány Ferencet. Ott elmondtam, hogy Orbán Viktor összehasonlítatlanul nagyobb veszélyt jelent Magyarországra, mint Gyurcsány Ferenc – magyarázkodott Márki-Zay Péter, miután rájött, végzetes hiba lenne magára haragítani Gyurcsány Ferenc híveit.

Ráeszmélt, hogy a DK szavazóira még nagy szüksége van, nem tehet félreérthető kijelentéseket Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban. Hol vannak már azok az idők, amikor a DK-elnökére azt mondta, hogy „rengeteg választót taszít”, vagy hogy „egymillió embert visz a Fideszhez szavazni”? Az a politikus, aki korábban azt nyilatkozta, hogy „meg kell nyugtatni a Fidesz-szavazókat, nem az a cél, hogy Gyurcsány Ferenc visszatérjen”, most már ott tart, hogy a DK-szavazóit nyugtatja, nem Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor személye az igazi veszély. Aki korábban azt fejtegette, hogy Gyurcsány Ferenc 2010 előtti politikája miatt a DK soha nem lesz nagyobb 6-8 százalékos pártnál, most kénytelen a DK-soknak gazsulálni. A megváltozott ellenzéki erőviszonyok miatt Márki-Zay Péter érdekei is mást diktálnak, ezért keresi a kommunistanosztalgiából élő DK-szavazók kegyeit, és bókol Gyurcsány Ferencnek.

Lement kutyába

Megkérdeztük Havasi Katalint arról, hogyan értékelné Márki-Zay Péter polgármesteri tevékenységét. A Fidesz vásárhelyi elnöke úgy válaszolt, hogy tavaly február óta a város fejlődése derékba tört, a városüzemeltetés soha nem látott mélységekben van.

– Valóságos harctérré vált ez a korábban nyugodt, épülő település. A polgármester elsősorban a miniszterelnök és a Fidesz ellen harcol. Ez nem a vásárhelyiek harca, mégis ők fizetik meg az árát.

Havasi Katalin elmondta, az előző polgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott sikeres tárgyalásának köszönhetően több mint 150 milliárd forint összegű fejlesztésre kötött szerződést a Modern városok programban. Ennek keretében többek között a város két gimnáziumának felújítására és kibővítésére, útfelújításra, kerékpárút építésére, a városban lévő laktanya fejlesztésére, új honvéd-szakközépiskola létesítésére és más, Vásárhely életében kiemelkedő fontosságú beruházásokra nyert kormányzati támogatást a város.

Ezekből semmi nem lett. Előrelépés egyedül a Lázár János által koordinált, Vásárhelyt Szegeddel összekötő villamos-vasút rendszer kiépítésében van. A legkisebb lépés is, amihez a város kellett, elhalt. Minden leállt, és félő, hogy a támogatások egy része el is veszett, összegezte a helyzetet a hódmezővásárhelyi Fidesz elnöke. Alátámasztja szavait, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ma már a vásárhelyiek döntő többsége elégedetlen Márki-Zay Péterrel, és nem támogatnák újraválasztását.

Annak idején Márki-Zay Péter független, a Fideszből kiábrándult, konzervatív-keresztény jelöltként adta el saját magát, amivel a tavalyi időközi választásokat meg is nyerte, de az álarc gyorsan lehullott róla. Ahelyett, hogy a városért dolgozna, országos mozgalmat épít, politikai ellenfeleinek lámpavasat, az országnak forradalmat és rendszerváltást vizionál. A városban hazugságokat és rémhíreket terjeszt. A helyi kórházról például úgy beszél, hogy aki oda bemegy gyógyulni, az az életét kockáztatja.

Ellenfeleit gyűlölködőnek titulálja, saját magát pedig a szeretetbeszéd képviselőjének tartja. Amikor azonban néhány hete Hegedűs Zoltán, a vásárhelyi Fidesz frakcióvezetője és korábbi alpolgármestere bejelentette visszavonulását a közélettől, „szeretetbeszédében” ezt így kommentálta: „A kutya változik, de a lánc marad.”

Nem kérnek belőle

Miközben azt kommunikálja, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) egyre több településen nevezi meg közös ellenzéki polgármester-jelöltjeit, a valóságban az általa irányított összefogás nem halad ilyen olajozottan. Az MMM polgármesterjelölteket tartalmazó listájára olyanok is felkerültek, akiket a megkérdezésük nélkül kiáltott ki közös ellenzéki jelöltnek. Oroszi Sándor, Szada polgármestere közleményben tiltakozott, mondván, ő soha nem beszélt Márki-Zay Péterrel vagy bárkivel a szervezetből a jelöltségéről.

Kovács Mihály, az MMM sümegi ellenzéki polgármesterjelöltje pedig valótlanul állította, hogy a város korábbi polgármestere is őt támogatja. „Ez súlyos visszaélés a nevemmel, és ami még súlyosabb, hogy megtévesztik a sümegi választópolgárokat! Döntse el mindenki, mennyire hiteles egy ilyen jelölt” – reagált erre Facebook-oldalán Rátosi Ferenc.

Amikor a Hír TV riportere megkérdezte, nem látja-e problémásnak a valótlanságoktól hemzsegő listát, Márki-Zay azt válaszolta, lesznek még olyan jelöltek, akiket „annak ellenére fogunk támogatni, hogy ők nem akarják”. Úgy fest, Márki-Zay Péter azon óhaja sem teljesül, hogy a már helyben megkötött megállapodásokat az ellenzéki pártok ne rúgják fel. Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy 14 megyei jogú városban a DK és a Momentum megszegte az ellenzéki megállapodásokat. „Ezt pontosan tudom, mert a Jobbik megyei jogú városainak csoportjait is vezetem” – tette hozzá. Tóth Péter elítélte Cseh Katalin megjegyzését is, amelyben a momentumos politikus egy botmixerhez hasonlítja a művi abortuszt. Bejegyzését azért érdemes idézni, mert jól bizonyítja, milyen feszültségek munkálkodnak most az ellenzéki oldalon. „Keresztény, konzervatív politikusként nem támogatom az indokolatlan abortusz semmilyen formáját. Számomra az élet megszakítása gyilkossággal ér fel, nem úgy, mint az ezen vigyorgó momentumos EP-képviselő kisasszonynak. Szörnyű, ha egy szülész-nőgyógyász ilyet reklámoz. A nulla felelősség és a gyilkos neoliberalizmus ragályos terjesztése, amit ez a párt művel. Jönnek a jól ismert témák: homoszexuálisok házassága, abortusz, nemzettagadás, multikulturalizmus, multinacionális cégeknek való kiszolgáltatás… stb. Emberek! Újból akarunk egy SZDSZ 2.0-t? Hogy fér bele az összefogásba olyan, aki a szakmáját is elárulja? A Momentum országszerte felrúgja a megállapodásokat Gyurcsány Ferenccel karöltve. Ez nem elhivatottság, hanem gerinctelenség.”

A magát kereszténynek valló Márki-Zay Péter ingerküszöbét nem lépte át Cseh Katalin botmixeres megjegyzése, és szó nélkül hagyta azt is, hogy végül Gyurcsány Ferenc semmibe vette az ellenzéki megállapodást Kálmán Olga jelölésével. Az önjelölt ellenzéki vezér szerepében tetszelgő és most a szocialisták vörös zászlaját lengető Márki-Zay Péter azonban egyre kevesebbet ér. Gyurcsány Ferenc viszont ért az üzlethez, és tud számolni…