Olyan személyek és szervezetek jelentkezését várják, akik aktív szerepet vállalnának a Kárpát-medencei hungarikummozgalom megvalósításában, hungarikumklubok létrehozásában – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel.

A hungarikumklubok elsődleges feladata, hogy a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló, a múlt évben megalkotott törvény szellemével összhangban segítsék a törvény céljainak megvalósulását – mondta Lezsák Sándor, aki egyben a Hungarikum Bizottság tagja.

A hungarikumklubok feladatával kapcsolatban kiemelte: tagjaiknak segíteniük kell, hogy a helyi, megyei értékek kiválasztása egy széles körű társadalmi együttműködés keretében valósulhasson meg, valamint vállaljanak szerepet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok megőrzésében és védelmezésében.

Az Országgyűlés alelnöke fontosnak nevezte, hogy a jelentkezők személyes példát mutatva vegyenek részt a nemzeti értékek összegyűjtésében, dokumentálásában, a helyi közösségeik tagjait pedig ösztönözzék arra, hogy csatlakozzanak a Kárpát-medencei hungarikummozgalom megvalósításához.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: várják mindazok jelentkezését, akik egyetértenek ezekkel a célkitűzésekkel és szeretnének egy közösség keretein belül mindezek megvalósulásáért tenni.

A jelentkezőktől azt kérik, hogy röviden írásban mutassák be, milyen szervezeti formában szeretnék működtetni a hungarikumklubot, a Kárpát-medence mely területén végeznék tevékenységüket, milyen elképzelések alapján vennének részt a helyi értékek feltárásában, összegyűjtésében, dokumentálásában.

A jelentkezéseket 2013. június 15-ig a sandor.lezsak@parlament.hu címre várják.

(MTI)