Összesen két gyanúsítottja van annak a büntetőeljárásnak, aminek egyik terheltje Varga Zoltán ellenzéki médiamogul – tudta meg a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 24.hu tulajdonosát hétfőn költségvetési csalással gyanúsították meg, miután az adóhatóság azt feltételezi, hogy a korábban hozzá köthető, lényegében uniós pénzből megalapított Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek pár évvel ezelőtti eladásával kár érhette az Európai Unió költségvetését.

A nyomozást egy feljelentés előzte meg, Budai Gyula fideszes képviselő tavaly fordult elsőként az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-hoz. A Magyar Nemzet információi szerint a pénzügyi nyomozók azt feltételezik, hogy a kár több mint félmilliárd forint. Úgy tudjuk, a Zrt. eladásával kapcsolatban közölték a gyanút az eljárás másik szereplőjével is.

Varga Zoltán ügyvédje, Papp Gábor hétfőn kiadott közleményéből kiderült, hogy a médiatulajdonos tagadta a terhére rótt bűncselekményt.

– Ügyfelem semmilyen bűncselekményt nem követett el, a vele közölt gyanúsítás hiányos és a büntető jogszabályok téves értelmezésén alapul, emiatt a gyanúsítással szemben mindketten panasszal éltünk

– nyilatkozta Varga védője.

Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a Fővárosi Főügyészséget is, ahol arról érdeklődtek, hogy összesen hány gyanúsítottja van a NAV által vizsgált, egy Nógrád megyei cég eladásával összefüggésben indított büntetőeljárásnak.

A lap arra is kíváncsi volt, hogy az összes terheltet költségvetési csalással gyanúsítják-e, illetve, hogy az érintettek tettek-e panaszt a gyanúsítás ellen. Végül megkérdezték azt is, van-e olyan személy, akinek kezdeményezték a letartóztatását vagy a bűnügyi felügyeletét.

Az ügyészség válaszát a Magyar Nemzet változtatás nélkül közölte:

„A megadott adatok alapján egy olyan büntető ügyet lehetett azonosítani, amelyben a tegnapi napon gyanúsítás volt. A gyanúsítások révén vizsgálati szakaszba került nyomozásban az irányítási jogköröket a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség gyakorolja. A nyomozó hatóság az ügyben költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt két személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik a gyanúsítással szemben panasszal éltek. Őrizetbe vétel nem történt. A gyanúsítás elleni panaszok elbírálása az illetékes kerületi ügyészségen folyamatban van.”

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk