A Google technológiai fejlesztésekre kiírt idei pályázatán kedden hirdettek nyertest. Az innovációs pályázaton magyar részről a HVG Kiadó nyert – számolt be a hvg.hu saját kiadójának sikeréről. Tavaly a 444.hu, egy Soros-szervezet, valamint a Soros-egyetem nyert Google-pénzt.

Kép: hvg.hu

A hvg.hu szerint a kiadójuk egy olyan rendszer ötletére kapott pénzt, „amely minden olvasót az érdeklődési körének megfelelő információval segít. A projekt további része, hogy létrejöjjön egy fizetős tartalomszolgáltatás a hvg.hu keretei között.” Tehát olyan projektre kapott pénzt a HVG, amely maga is pénzt fog termelni a tervek szerint.

A 444.hu 2017-ben nyert 36 millió forintot az óriáscégtől. Ezt a pénzt arra kapták, hogy olyan platformot hozzanak létre, amely segítségével az olvasók dönthetik el, hogy az újságírók „nagyívű, költséges ötletei közül melyiket hajlandók pénzzel támogatni”.

Tavaly további három projektet díjazott a Google. Ezek egyikének gazdája a K-Monitor volt, amely egyike annak a huszonhárom, jórészt Soros György pénzügyi infúziójára kapcsolt „civil” szervezetnek, amely idén az Alkotmánybírósághoz fordult a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény miatt. Emellett a Független Médiaközpont, valamint a CEU Center for Media, Data and Society kutatóközpontja nyert.