Fotó: Tállai András László, Facebook
Hirdetés

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Tállai András emlékeztetett: az első extra kifizetés az esztendő elejére esett, akkor folyósította az állam a visszaállított 13. havi nyugdíj első összegét. Akkor a havi nyugdíj egynegyed részét kapták meg a nyugdíjasok, ami a költségvetésnek mintegy 87 milliárd forintos kiadást jelentett, és értelemszerűen ennyi bevételt a több mint két és fél millió jogosultnak.

A Fidesz-KDNP-kormány a koronavírus-járvány kitörése után határozott arról, hogy négy lépcsőben visszaállítja a kifizetést, nem utolsó sorban amiatt, hogy a pandémia időszakát könnyebben vészeljék át – mondta.

Jövőre a havi nyugdíj fele, egy évvel később a háromnegyede érkezik majd meg, 2024-ben és azt követően pedig már a teljes összeggel számolhatnak.

A következő soron kívüli juttatást nyáron folyósította az állam, akkor az infláció adott okot az extra kifizetésre. A kormány a nyáron szokatlan intézkedést hozott: nem várta meg a novembert, hanem évközi kiegészítő nyugdíjemelésről rendelkezett – idézte fel az államtitkár.

Korábban írtuk

Ennek nyomán a nyugdíjakat júniusban 0,6 százalékkal emelték, a januártól járó emelést pedig egy összegben kifizették a jogosultaknak. A juttatás összesen 26 milliárd forintot jelentett.

A külön összegek sora novemberben bizonyosan folytatódik, mindenképpen számítani lehet például újabb kiegészítő emelésre, az infláció ugyanis magasabb lehet, mint 3,6 százalék. Szintén novemberben válhat esedékessé a nyugdíjprémium – olvasható a cikkben.

Idén tehát négy alkalommal érkezhet külön juttatás az időseknek, a több mint két és fél millió jogosult összesen legalább kétszázmilliárd forinthoz juthat – írták.

Tállai András úgy fogalmazott: „világosan látszik, hogy a kormány komolyan gondolja az ígéretét, s nem csak a levegőbe beszél. Minden társadalmi rétegnél, így a nyugdíjasoknál is igyekszünk ellensúlyozni a koronavírus-járvány miatt jelentkező anyagi és más terheket. Nem hagyjuk őket magukra, mint azt annak idején Gyurcsányék tették.”

Az államtitkár szólt arról is, hogy a második negyedévben rekordmértékben nőtt a magyar gazdaság, a sikereket a baloldal ellenkampánya semmiképpen sem tudja megakadályozni. Az ország sikereiből, a gazdaság jó szerepléséből a nyugdíjasok is kellő mértékben részesülni fognak – tette hozzá.