Számtalan önkormányzati képviselői hely szűnt meg az április 3-i ország­gyűlési választással, miután az indulók közül többen is mandátumot szereztek, az önkormányzati képviselői és a polgármesteri tisztség pedig összeférhetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással. Emiatt ­például időközi polgármester-választás lesz többek között Keszthelyen, Ásotthalmon, Cserháthalápon és Mezőtúron is – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A megüresedett alpolgármesteri, továbbá képviselői helyek betöltése azonban nem minden esetben igényel előre hozott önkormányzati választást. Ifjabb Lomnici Zoltán a lapnak elmondta, az országgyűlési választáson mandátumhoz jutott polgármester és önkormányzati képviselő az összeférhetetlenségi okot harminc napon belül köteles megszüntetni.

A polgármester és az önkormányzati képviselő tisztsége az összeférhetetlenséget megállapító határozat meghozatalát követő napon szűnik meg, ha a határozatot bíróság előtt nem támadták meg. Ha az összeférhetetlenséget a bíróság állapította meg, az önkormányzati képviselő tisztsége a bírósági döntés jogerőre emelkedését követő napon szűnik meg

– mondta az alkotmányjo­gász.

Mint fogalmazott, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény vonatkozó része rögzíti, hogy az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatásának megszűnése esetén időközi választást kell tartani.

Korábban írtuk

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított százhúsz napon belülre kell kitűzni

– hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy nem minden esetben kell azonban időközi választást tartani a képviselői megbízatás megszűnésekor.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!