– Robert Habeck zöld gazdasági és klímavédelmi miniszter, egyben alkancellár azt tanácsolja a németeknek, hogyha nem tudják fizetni a számláikat, akkor 5 percnél tovább ne zuhanyozzanak, miközben ő havi 25 ezer eurós (több mint 10 millió forintos) fizetést vesz fel, éppenséggel azon német adófizetők jóvoltából, akiknek – szerinte – spórolniuk kellene. Ön szerint mennyire hitelesek ezek a kérések?

Hirdetés

– A bizonytalan háborús helyzet természetszerűleg számos szektorban – különösen az energiaiparban – bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot okoz. Robert Habeck zöld gazdasági és klímavédelmi miniszter, aki nem mellesleg Németország alkancellárja is, arra biztatja az embereket, hogy mossanak és fűtsenek kevesebbet, továbbá kiemeli, hogy a légkondit is célszerű mellőzni. Álláspontja szerint ezekben a nehéz időkben meg kell mutatni, hogy ki áll ki az országa mellett, ki viseli saját szívén a hazáját, és voltaképpen ki szeretne segíteni másokon. Ezeket a mozgatórugókat hangsúlyozta a miniszter annak érdekében, hogy motiválja az embereket a kiszolgáltatott helyzethez való adaptálásra. A miniszter álláspontja szerint „külső megrázkódtatásról van szó, melynek terhét viselni kell„, ezért a polgárok szolidaritásához folyamodott, és kifejtette, hogy egyfajta állampolgári kötelesség az energiatakarékosság. Azt mondja, ő maga is jó példát mutat: követi azokat a javaslatokat, amelyeket a minisztérium javasolt, csökkentette a zuhanyzási időt, gyorsan lefürdik. Nyáron nem igazán szeret légkondicionált szobákban lenni, télen pedig takarékosan fűt. A miniszter szavai némi zavart kelthetnek, mivel elmondása szerint ő télen takarékosan fűt, azonban azt vallja, hogy télen egyáltalán nem kell fűteni. Míg Németországban a gazdasági és klímavédelmi miniszter szolidaritási alapon, morális kötelességként aposztrofálja az energiatakarékosságot, retorikáját kiélezi az emberek motiválására, érzelmi puhítására, addig a magyar kormány a magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának védelme érdekében egy hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki.

– A német kormány októbertől gázilletéket is kivet, amelyet 2024. március végéig kell fizetniük a háztartásoknak. Ön szerint mi történhet Nyugat-Európában az elkövetkező időszakban?

– A német kormány azon döntése, amely októbertől gázilletéket is kivet a fogyasztókra, annak érdekében történik, hogy a megemelkedett beszerzési árak miatt ne kerüljön egyetlen gázszolgáltató sem fizetőképtelen állapotba, vagyis az intézkedés bevezetésének következtében a szolgáltatók minden gázfogyasztóra áthárítják a beszerzési árak drasztikus emelkedését. Egy ilyesfajta döntés természetesen lakossági szintű felháborodásokhoz vezet, hiszen a fogyasztók csalódottsága és haragja abból eredeztethető, hogy velük tartják fent a vállalatok profitéhségét. Az elhibázott uniós szankciós politika egyértelműen veszélybe sodorja az európai lakosság energiabiztonságát, így folyamatos megszorításokra és további áthárításokra lehet számítani.

Korábban írtuk

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán.