Hirdetés

Az Európai Bizottság összesítése szerint a legtöbb országban 750–850 forintnak megfelelő összegbe kerül egy liter 95-ös benzin. Hollandiában és Görögországban több, mint 900, Finnországban és Dániában közel 1000, míg Németországban és Ausztriában is több, mint 770 forint – ismertette a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba hozzátette, ilyen nagyságrendekkel lehet találkozni Olaszországban és Spanyolországban is, pedig mindkét helyen hoztak különböző ármérséklő döntéseket. Svédországban az egyik héten az is megtörtént, hogy minden nap emelkedtek az árak, 15–30 forintnak megfelelő összeggel.

A háborús áremelkedési hullám még az Egyesült Államokat is elérte; az ottani autószövetség szerint a benzin gallononkénti átlagára egy éve 3 dollár volt, most hajszál híján 5 dollár.

Itt Magyarországon a kormány döntése alapján továbbra is árstop van érvényben, 480 forint a felső határ. Ha nem lenne ilyen, akkor a benzin ára 770, a gázolajé pedig 800 forint körül alakulna

– emelte ki Dömötör Csaba.

Egy magyar autós havonta átlagosan 76 liter üzemanyagot vesz. Ebből kiindulva, ha nem lenne árstop, akkor mindenkinek átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetnie. Akik többet tankolnak, mert például ingáznak, ez akár plusz 50 ezer forint is lehetne havonta – közölte.

Dömötör Csaba megjegyezte, egyes ellenzéki hangok szerint az árstop ostobaság, mert az árakat nem lehet megállítani a határnál.

„Szerintünk meg lehet. Ezért ezután is azon leszünk, hogy ezeket az intézkedéseket fenntartsuk. S közben dolgoznunk kell a békéért, mert ha röviden kell válaszolnunk arra a kérdésre, hogyan lehetne letörni az inflációt, akkor a válasz valójában egyszerű: nem további szankciókkal, hanem békével”

– jelentette ki az államtitkár.

Korábban írtuk