Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár
KISZ-kongresszus előtt (Magyar Ifjúság, 1989. április 14.)
Hirdetés

Hogyan lett a volt kormányfő egy történelmi bukást követően újra a baloldal vezetője? Az egyik ok a mozgalmármúlt és kapcsolatrendszer – írja a Magyar Nemzet a sorozat első részében.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után általános volt a vélemény, hogy Gyurcsány Ferenc politikai pályafutása befejeződött. Tizenöt évvel később ugyanez a Gyurcsány Ferenc a legerősebb ellenzéki formáció vezetője, a baloldali kényszerkoalíció legbefolyásosabb személyisége, az ő döntésén és stratégiáján múlik, hogyan és kikkel fusson neki az ellenzék a jövőre esedékes országgyűlési választásoknak.

A Magyar Nemzet cikksorozatában arra vállalkozott, hogy magyarázatot találjon arra, miképpen történhetett meg mindez. Kutatómunkájuk során arra jutottak, hogy ehhez négy dologra bizonyosan szüksége volt Gyurcsány Ferencnek: politikusi adottságokra, a mozgalmi múltból gyökerező hálózatépítési gyakorlatra, kapcsolatrendszerre, az anyagi függetlenség megteremtésére és nem utolsósorban egy, a titkosszolgálatokból, illetve azok környékéről verbuválódott háttércsapatra.

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár
„A kétnapos tanácskozás végén a néhány tucat alapító tag a mozgalom vezetőjévé választotta Gyurcsány Ferencet, a Demisz volt alelnökét, korábban a KISZ KB titkárát, aki sokak szerint épp azért szakított a Demisszel, hogy végre valahol első ember lehessen.” (Népszabadság, 1989. július 31.)

Az első részben főként a fiatal, első millióit megszerző Gyurcsány Ferenc ténykedéseiből szemezgettek, aki mellett már ekkor ott volt Szilvásy György és Bajnai Gordon.

Korábban írtuk

Gyurcsány Ferenc húszéves korában lépett be a Kommunista Ifjúsági Szövetségbe (KISZ), a magyar kommunista állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) ifjúsági szervezetébe.

A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán technika–biológia szakon kezdte meg tanulmányait. A KISZ egyetemi bizottságának a tagja lett, elsősorban rendezvények és diákprogramok szervezésében vett részt. Még ugyanebben az évben, ősszel az egyetem KISZ-titkárává választják.

Következett a városi KISZ-bizottság, ahol négy évig titkár, majd kilép az országos politika színpadára. 1988-ban Budapesten a KISZ KB főiskolai tanácsa elnökévé választják, 1989 elejétől pedig a KISZ KB egyik titkára.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.