Emlékezetes, hogy amikor a baloldal hatalmon volt, az ország eladósítása mellett visszavonta a támogatott forintalapú hiteleket is, és megszüntette a Fidesz-kormány által bevezetett otthonteremtési támogatást is – írja az Origo.

Hirdetés

Majd ezek után Gyurcsányék szabadjára engedték a devizahiteleket, amivel egyértelműen a külföldi tulajdonú bankoknak kedveztek (hiszen ezek anyabankjai tudtak devizát biztosítani fedezetként a magyar leánybankjaiknak, ugyanez egy magyar tulajdonú banknak sokkal nehezebben ment). A támogatott forinthitelektől megfosztott magyar családok arra kényszerültek, hogy devizahiteleket vegyenek fel, elsősorban svájci frankban, emiatt pedig 2008 után, amikor Gyurcsány gazdaságpolitikája miatt a forint árfolyama összeomlott, óriási adósságspirálba kerültek, és elvesztették szinte mindenüket.

A Gyurcsány–Bajnai-korszak alatt száznegyvenszeresére nőtt a családok devizahitel-állománya, és közel 750 ezer család otthonára tették rá kezüket a bankok.

2008 végére ugyanis a svájci frank 2002-2003-as 160 forint körüli árfolyama előbb 220 forintra, majd egy drámai időszakban 270 forintra módosult, ami azt jelentette, hogy a magyar családok törlesztendő tartozása is megnőtt. Ráadásul mivel a bankok a kamatok mértékét is megváltoztatták, így nemcsak az árfolyamváltozás mértékével, hanem sokkal többel. A magyar családokat végül az Orbán-kormány mentette meg a végleges eladósodástól.

A teljes cikk elolvasható IDE KATTINTVA!

Korábban írtuk