A Magyar Nemzet cikke szerint az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulóján érdemes arról is megemlékezni, hogyan titkolták el az ország valós gazdasági és pénzügyi helyzetét a balliberális politikusok.

Hirdetés

A Süddeutsche Zeitung 2006 nyarán arról írt, hogy az akkori pénzügyminiszter, Veres János megtiltotta a beosztottjainak, hogy a választás előtt megnevezzék a valós költségvetési számokat, mert az rossz hangulatot teremtett volna. Ezt később Veres János úgy magyarázta, hogy mindössze arról volt szó, hogy ő csak az év további részére vonatkozó becsléseket tiltotta le.

Veres János akkor azt mondta: a 2006-os év a folyamatos, kiegyensúlyozott fejlődést szolgálja, melynek egyértelmű nyertesei a gyermekes családok lesznek. A Fidesz azonban már akkor arról beszélt, hogy a beígért adócsökkentésekből nem lesz semmi, Orbán Viktor áprilisban azt nyilatkozta:

„Ha nem lesz változás, a magyarok olyan megszorítócsomagot kapnak a nyakukba, hogy Bokros Lajos hátizsákja kutyafüle volt ahhoz képest. […] Ha nem változtatunk, a kormány a rossz politikájának az árát ismét a magyarokkal fogja megfizettetni.”

Orbán Viktor miniszterelnök-jelölti vitában is részt vett Gyurcsány Ferenccel 2006-ban. A Fidesz elnöke a többi között az államadósság és a költségvetési hiány növekedésére hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor akkor úgy fogalmazott:

„Nem látszik Magyarországon a privatizációs bevételekkel együtt számított hatezermilliárd forintnyi felvett hitel. Ilyen adósságba taszítani Magyarországot felelőtlenség.”

Orbán Viktor ezt követően májusban azt mondta, hogy egy gigantikus megszorítócsomag körvonalazódik, veszély fenyegeti az ingyenes oktatást, az ingyenes egészségügyet, és adóemelésekre készül az új kormány. Az előző négy év ugyanis pénzügyi válságba vitte az országot. Neki volt igaza, Gyurcsány Ferenc júniusban jelentette be az irdatlan megszorításokból álló csomagját, amely a többi között emelte az energia árát és az adókat, majd később jött a vizitdíj és a kórházi napidíj – olvasható a portálon.

A Magyar Nemzet cikke IDE KATTINTVA érhető el.

Korábban írtuk