Több alkalommal támadta a rezsicsökkentést és a hatósági energiaárakat Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsány Ferenc, a baloldali jelnelegi vezére és több más baloldali politikus is. A Gyurcsány vezette baloldal tehát eltörölnék azt a kedvezményt. 

Hirdetés

Már 2020 őszén a Gellért Szállóban értelmiségiek előtt tartott előadásában támadta a rezsicsökkentést, akkor még csak Hódmezővásárhely polgármestereként. Márki-Zay Péter a Spotify-on elérhető podcastműsorban tette közzé ezeket a gondolatokat.

Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni.

Árakat emelnének, hogy az emberek kevesebbet tudjanak fűteni

 Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni –

Korábban írtuk

mondta Márki-Zay a Klímaválasztás 2022 című online vitaműsorban közvetlenül a baloldali előválasztás második fordulója előtt, tavaly októberben. Márki-Zay szerint az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket.

Gyurcsány jelöltje a múlt év novemberében a Facebook-oldalán közzétett szokásos videós bejelentkezésében ismét megerősítette, hogy eltörölné a rezsicsökkentést. Konkrétan úgy fogalmazott:

A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani.

Idén januárban egy gárdonyi fórumon egyenesen népbutításnak nevezte Márki-Zay a rezsicsökkentést. Sőt egy lakossági fórumon – amerikai szóhasználattal példálózva – sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította a rezsicsökkentés támogatóit.

A baloldal bukott kormányfőjelöltje szerint a rezsicsökkentés káros, mert ennek káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is – tette hozzá.

Idén január elején a Népszavának adott interjúban azt fejtegette, hogy szerinte nem az a rezsicsökkentés, ha a rezsi ára csökken. A valódi rezsicsökkentés az épület-korszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is – fogalmazott Márki-Zay. Aztán az emberek számára kedvező intézkedés politikai szempontjait taglalta, mondván, hogy a Fidesz által bevezetett rezsicsökkentésből, vagyis az összes háztartásra szabott szociális tarifából „nehéz lenne kimászni.„ Szerinte most „szó sincs valódi rezsicsökkentésről: az adón keresztül a magyar emberekkel térítteti meg az oroszoknak euróban kifizetett világpiaci árat.

A nagyvállalatokat és az EU-t védte az emberekkel szemben

Márki-Zay arról is beszélt, hogy ő miként képzeli el a „valódi” rezsicsökkentést. A baloldal miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy

valódi rezsicsökkentést el lehetne érni Magyarországon akkor, ha nem néphülyítéssel, adminisztratív módon ráterhelem a lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat, ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tettek egész iparágakat.

Vagyis az emberekkel szemben a nagy cégeket kezdte védeni. Ez több szempontból sem meglepő, hiszen Márki-Zay korábban az Eurelectric bizottsági tagja volt. A globális szervezet több évtizede bejáratos az uniós vezérkarhoz, rendszeresen fogalmazza meg véleményeit és iránymutatásait az Európai Bizottságnak. Márki-Zay két évig delegált volt a több mint 3000 nagyvállalatot tömörítő lobbiszervezetnél. Az Eurelectric a közelmúltban többször is kifejezte a hatósági árszabályozással, vagyis rezsicsökkentéssel szembeni mérhetetlen ellenszenvét. Legutóbb tavaly novemberben támadták meg Frans Timmermansnál a román rezsicsökkentést.

Nem sokkal a választás előtt március 13-án Márki-Zay azt is mondta, nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár és mégis boldogabb, fejlődőbb, gazdagabb országok. Tehát a mi modellünk az az Európai Unió. De ezeket az intézkedéseket – azt is elmondtam már – nem lehet úgy kivezetni, pontosan a lakossági elégedetlenség miatt. Tehát ezt nem lehet egyik lépésről, egyik napról a másikra megszüntetni.

Gyurcsány: A rezsicsökkentés hülyeség

Már 2014-ben hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést az Origónak adott interjúban.

Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet –

fogalmazott akkor Gyurcsány.

Szintén 2014-ben így védte az energiaszolgáltatók profitját egy szegedi lakossági fórumon: „Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon.„

Gyurcsányhoz hasonlóan nyilatkozott 2022. április 20-án Dávid Ferenc, gyurcsányista képviselő. A rezsicsökkentés kérdése, ez így tarthatatlanná válik, és egyre inkább tarthatatlanabbá fog válni, ahogy késlekednek az európai uniós pénzek. 

Természetesen a Momentum Mozgalom, Gyurcsány Ferenc ifjúsági tagozata is eltörölné a rezsicsökkentést. Tompos Márton, a párt képviselője azt mondta:

A rezsicsökkentés egy politikai termék volt, ami a szocialista időket idézte és teljesen mellőzött minden piaci logikát.(…) Rezsicsökkentés helyett mi évi 100 000 lakás energetikai korszerűsítését tűztük ki célul.  

A többi baloldali párt is eltörölné a rezsicsökkentést 

Egyébként én azt gondolom, hogy a későbbiekben a kormány is rá fog majd arra mindenképpen szorulni, hogy valami jelentős módosításokat hajtson végre, mert ez a fajta rezsicsökkentés a továbbiakban nem tartható, az teljesen egyértelmű, és teljesen nyilvánvaló. Tehát a benzinárat föl kell emelni, nyilván a hatósági árakat is, és ha ezeket fölemeli, akkor ez egy magasabb inflációt fog mindenképpen okozni – minderről Mellár Tamás, párbeszédes képviselő beszélt még 2022. április 12-én.

Érdemes még arról is megemlékezni, hogy az MSZP előválasztási programja szerint korábban nem is volt a rezsiben extraprofit. A párt szerint a 2014-es választások előtt csalárd kampányt indítottak rezsicsökkentés címen. Csalárd volt, mert nem volt jellemző az extraprofit az energetikában, ráadásul az energiaszektorban elérhető nyereség szintjét már a Fidesz-KDNP-kormány idején határozták meg – szerepelt a programban. Ennek alapján teljesen világos, hogy a szocialisták szerint sem volt szükség rezsicsökkentésre, tehát hatalomra kerülve eltörölnék azt.

Az eredeti cikk IDE kattintva tekinthető meg.