A pártot alaposan meggyengítette Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde, a rendőrterror és a Gyurcsány-Bajnai kormányok drámai megszorításai – írja az Origo.

Hirdetés

2010-ben az MSZP még a legerősebb ellenzéki párt volt, Gyurcsány Ferenc azonban fokozatosan bomlasztotta és építette le a szocialistákat, kezdve a Demokratikus Koalíció megalapításával, majd a szocialista képviselők kiléptetésével. Mostanra eljutottunk oda, hogy az MSZP mindössze 10 mandátumot szerzett, a pártot pedig a teljes megsemmisülés fenyegeti, lehet, hogy önállóan indulva be sem jutna a parlamentbe. Bemutatjuk, hogy Gyurcsány Ferenc hogyan tette tönkre 2010-től kezdődően a szocialistákat és építette fel saját baloldali pártját, amely nem választási eredményének, hanem Gyurcsány háttérben zajló machinációinak köszönhetően lett a baloldal legerősebb pártja.

A legerősebb pártból sodródtak a megszűnés szélére

Az MSZP a 2006-os ciklusnak Magyarország legerősebb pártjaként indult neki, összesen 186 mandátummal rendelkeztek. Azonban Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, a rendőrterror és a megszorítások következtében a párt népszerűsége drámai csökkenésnek indult. A 2010-es választásokat az MSZP brutálisan elvesztette, mindössze 59 mandátumot sikerült szerezniük úgy, hogy a Fidesz-KDNP 263-mal zárt.

Az MSZP 2010-ben csak két egyéni körzetet tudott megnyerni, Budapest 19-es számú, illetve 20-as számú körzetét, előbbiben Szanyi Tibor, utóbbiban Tóth József tudott nyerni. Ezzel szemben 2006-ban a párt még 98 egyéni körzetet nyert (akkor még 176 egyéni körzet volt, és 386 tagú volt a parlament). A helyzet drámai volt már akkor is, azonban még mindig volt remény, hiszen ellenzéki oldalon a legerősebb párt maradt az MSZP, bár a Jobbik 2010-ben már megszorongatta őket, akkor 47 mandátumot tudtak szerezni az Országgyűlésben.

Korábban írtuk

2014-ben az MSZP Mesterházy Áttilát indította, bár most már nem egyedül próbálkoztak, hanem az Együtt, a DK, a PM és az MLP-vel összefogva.

Ennek eredménye az lett, hogy a 106 választókörzetből mindössze tíz darabot sikerült megnyerniük.

Budapesten kívül csak Miskolcon és Szegeden tudtak mandátumot szerezni.

Az Origo megírta, hogy 2014 májusában a hatalmas EP-választási bukás miatt először Mesterházy Attila mondott le az MSZP elnökségéről, valamint frakcióvezető szerepéről, ezt követően pedig Gúr Nándor, Harangozó Tamás, Demeter Márta, Bangóné Borbély Ildikó, Winkfein Csaba és Tóth Bertalan elnökségi tagok is felajánlották a lemondásukat.

Mesterházy 2010 óta vezette a pártot az MSZP elnökeként, akkor Lendvai Ildikót váltotta. 2012-ben újraválasztották, ráadásul lemondásáig mindig ő volt a párt frakcióvezetője is. 

Gyurcsány Ferenc meglékelte az MSZP-t

Az MSZP végnapjai azonban már sokkal korábban, 2010 őszén elkezdődtek, amikor Gyurcsány Ferenc elindította a Demokratikus Koalíció nevű platformot az MSZP-n belül.

Gyurcsány 2011 tavaszán évértékelő rendezvényén még mindig nem mondta ki egyértelműen a céljait, csupán arról beszélt, hogy nem alapítanak új pártot, hanem a céljuk az MSZP-ből egy új párt létrehozása.

Érdekesség viszont, hogy ekkor már Demokrata Párt néven a XVII. kerületi MSZP-ből kivált személyek létrehozták a Demokratikus Koalíció jogelődjét.

Gyurcsány, amikor erre fény derült, azonnal magyarázkodásba kezdett. Arról beszélt, hogy a nevet az MSZP számára foglalták le, hiszen amennyiben a szocialista párt hajlandó átalakulni, akkor a nevében is tükrözni kell majd a megújulást. Külföldi lapoknak viszont ezzel párhuzamosan már kijelentette, hogy ha az MSZP nem megy bele ebbe, akkor új pártot fog létrehozni.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!