A rendőrség felkészült, megfelelő erő és állomány áll rendelkezésére, hogy a szeptember 15-én életbe lépő jogszabályváltozások után is végrehajtsa feladatait – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal péntek reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten.Balázs László közölte: idén 179 077 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, csak csütörtökön 3601-gyel szemben. Éjféltől péntek reggel 8 óráig 855 bevándorlót állítottak elő. 
    
A hatóságok ebben az évben 1046 embercsempésszel szemben jártak el – mondta a főosztályvezető.
    
Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója elmondta: eddig 164 382 menekültügyi kérelmet regisztráltak. A befogadóintézményekben jelenleg 2518-an tartózkodnak.

Már 3800 katona van a déli határ közelében – közölte a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel Simicskó István honvédelmi miniszter.

A katonák jelenlegi elsődleges feladataként a kerítésépítésben való részvételt nevezte, megerősítve azt a sajtóhírt, hogy a védműből naponta tíz kilométer épül meg.
    
A szerdán indult, Határozott fellépés 2015 kapcsán arról beszélt, a honvédség feladata a rendőrök mellett a biztosítás, „élőerős védelem kell a határ mellé, nem elég a kerítés”.

MTI