A kormány kezdeményezi, hogy minősítsék ismét veszélyes hulladéknak a vörösiszapot – jelentette be az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Az uniós csatlakozás előtt az anyag veszélyes hulladéknak számított, ám a csatlakozás után a magyar kormány úgy döntött: ha az EU-n belül nem az, akkor Magyarországon se legyen az. Most a kormány azt kezdeményezi, hogy a vörösiszap egész Európa területén számítson veszélyes hulladéknak, ebben az esetben ugyanis sokkal szigorúbb intézkedések vonatkoznak a tározóterekre és az ilyen jellegű tevékenységre is.

A szakállamtitkár kezdeményezi azt is, hogy minden olyan cégnek, amely veszélyes hulladékkal foglalkozik, kötelező legyen biztosítást kötnie. Ez azt jelentené, hogy a társaságnak annyi pénzt kell felhalmoznia a biztosítása révén, hogy egy ilyen katasztrófánál a károkozást, illetve a kár felszámolását állja a biztosítótársaság. Ezt egyébként a Mal Zrt. eddig is megtehette volna, de nem kötelezte rá semmiféle törvény – tette hozzá Illés.

A parlament már jövő év elején elfogadhatja a törvényeket, amelyeknek Illés szerint a cégek egy része valószínűleg nem tud majd megfelelni, így egyfajta tőkekoncentráció megy majd végbe. A mostani 1000-1200 cég közül így csak az marad majd meg a piacon, amelyik képes kifizetni a biztosítást, a kevesebb céget pedig könnyebben és folyamatosan lehet majd ellenőrizni.

A szakállamtitkár bejelentette azt is, hogy kezdeményezi: az ilyen jellegű gátak, ipari létesítmények engedélyét ne a jegyző adja ki, a létesítmények állékonyságát ne ő ellenőrizze, hanem egy olyan, megfelelő szakértelemmel rendelkező szerv, amely elég pénzt és felszerelést kap a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.

(Forrás: MR1-Kossuth)