Erő Zoltán, Le Marietta, Balogh Samu, Bardóczi Sándor, Karácsony Gergely, Korányi Dávid, Misetics Bálint, Ámon Ada, Jávor Benedek
Hirdetés

A nyolcfős team legismertebb alakja kétségkívül Jávor Benedek, Karácsony Gergely párttársa, aki a kétezres évek elején került be a politika világába. Jelentősebb választási sikerekkel soha nem büszkélkedhetett. A 2010-ben pártlistáról jutott be a parlamentbe az akkor még LMP-s politikus. Budapest főpolgármestere is szívesen lett volna, ám nem csak Tarlós István verte meg, a szocialista Horváth Csabának is sikerült megelőznie a 9,89 százalékos eredménnyel végző Jávort. Aztán a 2014-es európai parlamenti választáson az akkor még létező Együtt–PM is összeszedett egy mandátumot, amellyel Jávor Benedek utazhatott Brüsszelbe. A tavalyi EP-választások után úgy tűnt, a belga fővárosnak a továbbiakban nélkülöznie kell a képviselő megtisztelő jelenlétét: az MSZP–Párbeszéd közös lista nem kapott annyi voksot, hogy ő is bejusson. Végül mégsem kényszerült rá, hogy itthon boldoguljon, a főpolgármesteri széket elfoglaló Karácsony Gergely ugyanis őt tette meg Budapest brüsszeli irodavezetőjének. Az imázsfilmben Karácsony az egyik legaktívabb európai parlamenti képviselőként mutatja be Jávor Benedeket, amihez hozzátehetjük, hogy a magyar kormány sorozatos feljelentésében valóban igen aktív volt az elmúlt években. Ha Karácsony Gergely a jövőben kenyértörésre akarja vinni a dolgot a kormánnyal, és kiélezi a konfliktusokat, valószínűleg nagyon hasznos sakkfigura lehet a brüsszeli lobbista.

Misetics Bálint is Karácsony Gergely párttársa, sőt a Párbeszéd alapító tagja. Mégsem ez ugrik be először a neve hallatán, ugyanis ő az A Város Mindenkié nevű aktivistacsoport vezetője, amely hajléktalanpárti narratívájáról és megmozdulásairól ismert. Misetics tanult az oxfordi egyetemen, és tagja volt a baloldali közéleti személyiségek keltetőjeként emlegetett ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiumának is. A kormány megbuktatása régi mániá­ja, társaival többnapos erőszakmentesellenállás-képzéseket szokott szervezni. A meghívásos alapon működő rendezvényeken polgári engedetlenségi technikákat oktatnak az arra fogékonyaknak. Korábban ő volt a Soros alapítványaihoz köthető, kormányellenes tüntetéseket szervező Hallgatói Hálózat egyik vezetője is. Most szociális és lakásügyi főtanácsadó lesz a városházán. Karácsony zuglói polgármestersége idején már töltött be hasonló pozíciót, akkor az alanyi jogon járó pénzbeli ellátások és a kerület lakáspolitikáját alakította, de nem váltotta meg a világot.

Ámon Ada hosszú ideig volt az Energiaklub nevű civil szervezet igazgatója, 2015 óta pedig vezető tanácsadója. Leginkább akkor hallunk róla, ha az ellenzéki médiának valamilyen energiapolitikai kérdésben hirtelen fel kell mutatnia egy szakmainak tűnő, de azért harciasan kormányellenes álláspontot. Ezek megfogalmazására Ámon Ada bármikor készséggel vállalkozik, legyen szó a paksi atomerőmű bővítéséről – ezt természetesen vehemensen ellenzi – vagy bármilyen apró-cseprő témáról, aminek kapcsán az erőműbe bele lehet kötni. Újabban a megújuló energiaforrásokra való átállás mellett szeret kardoskodni. Az a legkevésbé sem zavarja, hogy Paks II. nélkül aligha fognak teljesülni hazánk klímacéljai a megszabott határidőre. Mi más lenne a beosztása a híresen zöld polgármester mellett, mint klímapolitikai főtanácsadó? Karácsony Gergely már 2018-ban is felfedezte magának, amikor megpróbált egy árnyékkormányt összerakni; akkor a Környezetvédelmi Minisztérium vezetését bízta volna Ámon Adára. Az energiapolitikus egyébként minden szempontból beleillik a csapatba, az általa vezetett Energiaklub összesen száznegyvenötezer dollár, mintegy 37,5 millió forint támogatásban részesült a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatától 2015–2016 között.

Fotó: Karácsony Gergely, Facebook, képernyőkép

Le Marietta a Járókelő blog alapítója, ezen az oldalon a környékükön észlelt kátyúkat, kopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat jelenthetnek be a városlakók. Hasonló feladatot lát majd el a Karácsony-teamben is, itt a „részvételiségért felelős főtanácsadó” lesz. Ígérete szerint a blogger olyan platformokon, illetve folyamatokon fog dolgozni, amelyek elősegítik, hogy a budapestiek el tudják mondani, milyen legyen szerintük a város jövője. Személye akkor válik igazán érdekessé, ha végig olvassuk LinkedIn-adatlapját. A világ legnagyobb üzleti közösségi hálózatára feltöltött profiljából kiderül, hogy dolgozott ő már a Népszabadságnál, volt tréner Lettországban a Soros Alapítványnál, töltött be hasonló pozíciót ugyancsak az amerikai milliárdos alapítványának kirgizisztáni lerakatában is, itthon pedig a K-Monitortól kezdve az Átlátszóig számos ellenzéki közeget végigjárt.

A város diplomáciai irányítását az a Korányi Dávid kapta, aki egykor szocialista képviselőjelölt volt, dolgozott Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadójaként, később a Bajnai-kormány kül- és biztonságpolitikáért felelős államtitkára lett, a baloldal 2010-es bukása után Bajnaival együtt ment a Johns Hopkins egyetemre, majd a Magyar Atlanti Tanácsnál és az ENSZ-ben ténykedett. Most is az Egyesült Államokból hívták haza. Szlogenje az, hogy elhozza a világot Budapestre, Budapestet pedig elviszi a világnak.

A csapat következő tagja Bardóczi Sándor, őt nevezte ki Karácsony Budapest főkertészének. A tájépítész nevét eleve civil szervezetek vetették fel, nem véletlenül, hiszen ebből a közegből érkezett. Bardóczi volt ugyanis a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja. Ezt a szervezetet Karácsony Gergely már az előválasztási kampányban is emlegette, meglehetősen illusztris társaságban. „Legyen ott a budapesti önkormányzat épületében a Transparency International, a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace, a How To Help Humanity” – nyilatkozta egy évvel ezelőtt. Az újdonsült főkertész korábban leginkább azzal keltett feltűnést, hogy hangosan tiltakozott a Városliget megújítását jelentő Liget Budapest projekt ellen.

A kör további tagja Erő Zoltán, Budapest új főépítésze. „Tapasztalata, szakmai felkészültsége és kreativitása egyszerre lesz garancia a főváros építészeti értékeinek megóvására és egy bátor, innovatív városépítés megkezdésére” – mondta róla a főpolgármester, amikor Mártonffy Miklóst váltotta a főépítészi poszton. Erő Zoltánnak korábban is volt már bőven köze budapesti építkezéshez 2004 és 2014 között: ő volt a 4-es metró generáltervezője a Demszky-korszak szégyenbélyegévé vált, korrupciós botrányokkal kísért csúcsberuházásban.

A Karácsony-stáb vezetését Balogh Samu, a főpolgármester kabinetvezetője kapta. Első ránézésre kakukktojásnak tűnik ebben a csapatban. Hiába cincáljuk LinkedIn-profilját, sehol egy Soros-szervezet, sem egy álfüggetlen média. Sőt, kinevezése után kisebb purparlé kerekedett abból, hogy kiderült róla: 2016-ban nyolc hónapon át dolgozott a magyar olimpiai pályázat szervezőinek. A tanulmányt ugyanis, amelynek társszerzője a fiatal várostervező, a magyar olimpiai pályázatot szervező Budapest 2024 Nonprofit Zrt. rendelte meg, felelőse pedig Fürjes Balázs kormánybiztos volt. Ezen elcsámcsogott rövid ideig az ellenzéki média, majd azzal zárták le az ügyet, hogy a Balogh Samu által is jegyzett tanulmányban tulajdonképpen elő sem fordul az olimpia szó, és a városfejlesztés korszerű irányaival foglalkozik.