Fotó: MTI/Soós Lajos
Monika Hohlmeier, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága delegációjának vezetője (b2), valamint Petri Sarvamaa (j2), Lara Wolters (b) és Daniel Freund (j), a delegáció tagjai a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón
Hirdetés

Az IM közleményében azt írták, hogy a találkozó alkalmával Bóka János, a tárca európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszámolt az Európai Bizottsággal való megállapodás keretében tett „magyar vállalások és szupermérföldkövek” időarányos megvalósulásáról.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság delegációja több, a kondicionalitási eljáráson és a mérföldköveken túlmutató politikai elvárást is megfogalmazott. Az Igazságügyi Minisztérium ezeket visszautasította és felhívta a delegáció figyelmét arra, hogy a politikai nyomásgyakorlás az eljárások hitelességét veszélyezteti – olvasható a közleményben.

„Hazánkban az uniós források jól és jogszerűen hasznosulnak” – szögezték le, hozzátéve: ennek garantálására az utóbbi időben Magyarország mintaintézményeket állított fel, melyek egész Európában példaértékűnek számítanak.

Azzal, hogy az Országgyűlés május elején elfogadta az igazságügyi törvénycsomagot, Magyarország az igazságszolgáltatással kapcsolatos vállalásait is teljesítette. Ezért Brüsszelnek ki kell fizetnie a magyar embereknek járó forrásokat – áll a minisztérium közleményében.

Korábban írtuk