Németh Szilárd rendkívüli bejelentést tett Tusnádfürdőről, a Bálványosi Szabadegyetem helyszínéről. Mint mondta, a kormány érzékelte a drasztikus energiaáremelkedést, ezért vezette be az energia-veszélyhelyzetet. Leszögezte, hogy az elszabadult árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, így a kormány egy hét pontból álló akciótervet dolgozott ki.

Az akcióterven túl, Németh Szilárd kifejtette, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie. Az átlagfogyasztás 1729 m3/év a gáz esetében, a villanyenergia esetében 2523 kWh/év.

Hozzátette, hogy bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kisebb mint a versenypiaci ár: a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 Ft/m3, afölött pedig 747 Ft/m3.Hozzátette, hogy a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 Ft/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Az éjszakai áram esetében a kedvezményes határig 23,1 Ft, a lakossági piaci ár pedig 62,9 Ft/kWh. Hozzátette, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája. Megmarad a gázfogyasztásnál is a nagycsaládos kedvezmény, egy háromgyermekes család esetében az 1729 m3 megemelkedik még 600 m3-rel; minden egyes további gyermek után még 300 m3-rel nő.

Hirdetés
Korábban írtuk